Maarja Kangro on ikka Tallinna Ülikooli parim kirjanik

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Kangro
Maarja Kangro Foto: SCANPIX

Tänavuse Tallinna Ülikooli kirjandusauhinna pälvisid noor luuletaja ja tõlkija Maarja Kangro ning Tallinna Ülikooli saksa filoloogia professor Mari Tarvas.


Maarja Kangro pälvis ülikooli kirjandusauhinna algupärase ilukirjanduse kategoorias oma kolmanda raamatu, luulekogu «Heureka» eest. Kogumiku näol on tegemist intellektuaalse, sügava ja samas huvitavalt uuendusliku luulega. Maarja Kangro võitis Tallinna Ülikooli kirjandusauhinna ka 2008. aastal.



Mari Tarvas pälvis kirjandusauhinna publikatsioonide ja ilukirjanduslike tõlgete kategoorias raamatu «Nali ja selle seos teadvustamatusega» tõlkimise eest.



Teose tõlkimine on jätk professor Mari Tarvase pikemaajalisele tõlketegevusele, näiteks koostöö Anne Lillega Sigmund Freudi «Unenägude tõlgendamine» tõlkimisel, Ivar Ivaski saksakeelne looming kogumikus «Ivar Ivask: Tähtede tähendust tunda», Jakob Uexkülli «Rännud loomade ja inimeste omailmades», Eugen Herrigeli «Zen vibulaskmiskunstis», Rainer Maria Rilke ja Marina Tsvetajeva kirjavahetus (saatesõnaga).



Maarja Kangro õpib Tallinna Ülikoolis kultuuride uuringu doktorantuuris ning Mari Tarvas on Tallinna Ülikooli germaani-romaani keelte ja kultuuride instituudi saksa keele professor.


Laureaatidele anti kirjandusauhinnad, aukiri ja rahaline preemia üle 18. märtsil toimunud Tallinna Ülikooli aastapäeva aktusel.



Tänavusele Tallinna Ülikooli kirjandusauhinnale kandideeris kaksteist autorit, nii üliõpilasi kui õppejõude. Laureaadid valis välja žürii, kuhu kuulusid Ülar Ploom (TLÜ romanistika professor), Jaanus Vaiksoo (TLÜ kirjandusteaduse ja kultuuriloo lektor), Anne Lange (TLÜ tõlketeooria dotsent), Barbi Pilvre (TLÜ teadur, ajakirjanik), Rein Veidemann (TLÜ kultuuriteaduste professor) ja Hasso Krull (TLÜ kultuuriteaduse lektor).



Tallinna Ülikooli kirjandusauhinna eesmärk on tunnustada eesti kirjanikke ja tõlkijaid, kes õpivad või õpetavad Tallinna Ülikoolis või on selle vilistlased.



Auhind antakse välja kolmandat korda. Esimese, 2007. aasta konkursi laureaadid olid Hasso Krull (luulekogu «Talv» eest) ja Nadežda Ptšelovodova (eesti luule tõlkimise eest udmurdi keelde). 2008. aastal pälvis Maarja Kangro ülikooli kirjandusauhinna luulekogu «Tule mu koopasse mateeria» eest ning Arvo Valton «Väikeste rahvaste suur kirjandus» ja «Noorte luule» väljaandmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles