Kõusaar: ma ei julgenud enam midagi loota

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kõusaar
Kadri Kõusaar Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Filmi «Magnus» režissöör ja stsenarist Kadri Kõusaar tunnistas pärast ringkonnakohtu positiivset otsust tema teose näitamise lubamise kohta, et ei julgenud ise enam midagi loota.

«Vältisin kohtuasjale mõtlemist,» tunnistas Kõusaar Postimees.ee’le.

Tallinna ringkonnakohus tühistas esmaspäeval täies ulatuses Kadri Kõusaare mängufilmile «Magnus» seatud avaliku esitamise keelu. Ringkonnakohus tühistas varasema Harju maakohtu otsuse, millega oli mängufilmile seatud avaliku esitamise keeld seitsmeks aastaks Eestis, Euroopa Liidu liikmesriikides ja mujal.

«Lootus tuli tagasi, et Eestis on siiski võimalik tegeleda ilukirjandusega, mis on saanud algtõuke millestki reaalses elus toimunust. Ilukirjanduse iidne eesmärk ongi ju tõlgendada reaalsust ning kui keegi arvab, et teda võib kaudselt kunstiteoses ära tunda, siis need arutlused peaksid ju kuuluma kirjanduslikesse salongidesse või isiklikku ringi, mitte kohtusaali,» rääkis Kõusaar.

«Muidugi käsitleb film valusat teemat ja võib teha haiget, kuid kindlasti ei olnud minu eesmärk kunagi lehvitada konkreetsete faktide või daatumitega,» kinnitas Kõusaar.

Kõusaar möönis, et praeguses otsuses pole ilmselt veel midagi lõplikku, kuna teine pool võib selle 30 päeva jooksul vaidlustada. See on ka aeg, mille jooksul filmi leviõiguste valdajal pole võimalik vastuhagi tekitatud kahjude kandmise kohta esitada.

Kõik filmi autorid on Kõusaare sõnul samas kurvad, kuna kohtusaaga tõttu kaotas film Cannes’is palju võimalikke lepinguid, sest keegi ei riskinud eriti sõlmida kokkuleppeid teose kohta, millel lasub kaelas kohtuasi.

«Normaalne levi jäi filmil sisuliselt olemata,» nentis Kõusaar, lisades, et tänapäeva filmide kommertslik eluiga on reeglina üks aasta ning selle aja on see film kaotanud.

«Samuti oleme kurvad selle üle, et filmist on internetis levinud piraatversioon, mis on mittetäielik variant, üks algversioon, mitte lõplik variant. Ning kui filmi õige versioon nüüd levisse jõuab, siis vaevalt need, kes juba poolikut varianti netis on vaadanud kinno õiget versiooni vaatama läheksid,» nentis Kõusaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles