Eesti lagunevatest mälestistest tehti näitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Raadi mõis..
Pildil Raadi mõis.. Foto: Margus Ansu.

Narva linnuses avatakse järgmisel Neljapäevalneljapäeval Eesti muinsuskaitse ümarlaua ja Eesti Ajaloomuuseumi koostööna valminud arhitektuuripärandit ja muinsuskaitset tutvustav näitus «Ultima memoria. Eestimaa lagunenud ja hävinenud kultuurimälestised».


Näituse eesmärgiks on juhtida tähelepanu probleemidele arhitektuuripärandi hoidmisega, mille taga on tihti omanike teadmatus, kehv muinsuskaitse-poolne teavitustöö, riigi suutmatus abistada ja pakkuda tuge mälestiste omanikele.

Teadaolevate andmete põhjal on halvas või avariilises seisundis 1156 mälestist ehk koguni 26,3 protsenti kõigist Eestis asuvatest arhitektuurimälestistest.

Sageli aga ei näe muinsuskaitse omanikes ega ka omanikud muinsuskaitses oma partnereid ja liitlasi kultuuripärandi kaitsmisel ja tutvustamisel, tõdetakse näituse pressiteates.

Nädala pärast neljapäeval, 2. aprilli õhtupoolikul 16.00 avataval näitusel tutvustataksegi Eesti mitmekülgset, kuid lagunenud või hävimisohus olevat muinsuspärandit.

Narva linnuses eksponeeritakse mälestisi kõikidest Eesti maakondadest ning tähtsamatest linnadest - kokku paarkümmend. Esindatud objektid on kaotanud oma funktsiooni ning seetõttu hüljatud ja lagunenud. Nende hulgas on mõisaid, elamuid ja tööstusrajatisi 18. sajandist tänapäevani.

Olulise osa näitusest moodustab videoinstallatsioon, mis tutvustab vaatajale intervjuude kaudu muinsuskaitse hetkeseisu. Intervjueeritavate hulgas on näiteks Laine Jänes, Peeter Kreitzberg, Trivimi Velliste, Kalev Uustalu ja Jaan Tamm.

Näituse kuraatorid on Eesti muinsuskaitse ümarlaua esimees Mika Orava ja Eesti Ajaloomuuseumi teadur Olev Liivik, näituse tekstid on koostanud kunstiteadlased Carl-Dag Lige ja Jarmo Lobjakjas, kujundajad on Margit Randmäe ja Mika Orava, fotograaf Meeli Küttim, videoinstallatsiooni on teinud Eve Ester, Andres Raid, Helene Tedre ja Mika Orava.

Selle nädala reedel, 27. märtsil, toimub Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones ka muinsuskaitset ja hävinevat arhitektuuripärandit tutvustava raamatu «Ultima memoria. Eestimaa lagunenud ja hüljatud kultuurimälestised» esitlus, teatas Eesti muinsuskaitse ümarlaud.

Raamatu on koostanud Eesti muinsuskaitse ümarlaua esimees Mika Orava ja Eesti Ajaloomuuseumi teadur Olev Liivik. Rikkalikult illustreeritud trükis on eesti, inglise ja vene keeles (kokku 160 lk). Raamatu vahel on DVD plaat, mis sisaldab samanimelise näituse jaoks valminud intervjuusid.

Suurgildi hoones Eestimaa arhitektuuripärandile pühendatud samanimeline näitus jääb avatuks 30. märtsini 2009. Narva muuseumis tuleval nädalal avatav näitus jääb avatuks 25. maini. Hiljem selle aasta jooksul on sama näitust võimalik näha ka Pärnus ja Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles