Inimesi oodatakse muinsuskaitsetalgutele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on mullusügisel Mulgimaal toimunud koristustalgud, kus osales ka president Ilves.
Pildil on mullusügisel Mulgimaal toimunud koristustalgud, kus osales ka president Ilves. Foto: Elmo Riig / Sakala

Muinsuskaitse ümarlaud kutsub inimesi 16. mail osalema talgutel, mille käigus on kavas korrastada 150 kultuurimälestist.

Ürituse eesmärgiks on üles kutsuda inimesi üle Eesti osalema kultuurimälestiste ja kultuuriväärtuslike paikade korrastus- ja heakorrastustöödele, teatas muinsuskaitse ümarlaud. Igal objektil korda saadetav sõltub objekti vajadustest ja võimalustest.

Ürituse ülesehitus põhineb vanal heal talgutraditsioonil. Mälestise omanik kutsub inimesi abiks tegemist ootavatele töödele.

Selgitamaks, milliseid töid mälestisel talgukorras, ilma mälestist ja seal töötavaid inimesi ohtu seadmata, teha saab, aitab teda kohalik muinsuskaitseinspektor.

Vajadusel palutakse töid nõustama muinasteadlik töödejuhataja. Kaitsealustes parkides, kirikuaedades ja mälestise ümber võsalõikamist planeerides tuleb võtta ühendust kohapealse keskkonnaameti keskusega.

Info ja registreerimine talgutele www.umarlaud.eu või kohaliku omavalitsuse kontaktisikute kaudu, kes aitavad paikkonna talgupäeva korraldada.

Talgutele registreerunud objektid kantakse Google-põhisele kaardile, kus saab ennast registreerida ka talguline.

Kuna maapiirkonnas ei ole elektrooniline registreerimine võib-olla kõigile käepärane, siis aitavad kohalikud omavalitsused objekte ja talgulisi registreeruda, kandes tulemused IT-keskkonda. Nii säilib kõigile osalejatele ühtne elektrooniline andmebaas.

Talgupäeva põhiorganisaatorid on Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud ja muinsuskaitseamet.
Talgupäeva koostööpartneriteks on Tallinna kultuuriväärtuste amet, kultuuriministeerium, haridus- ja teadusministeerium, koolid, kaitseministeerium, Säästva Renoveerimise Infokeskus, Maaomavalitsuste Liit, Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik, Eesti Mõisate Ühendus, veeteede amet, MTÜ Eesti Veskivaramu, MTÜ Vanaajamaja, Eesti Tuletornide Selts, Eesti Raudtee, Kadrioru park.

 8. mail toimuvad heakorratalgud Eesti kalmistutel, Vabadussõja mälestusmärkidel ja teistes Eesti ajaloo ja kultuuripärandiga seotud paikades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles