Galerii: muinsuskaitse selts tähistas 25. aastapäeva

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödus Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutamisest 25 aastat, muinsuskaitseliikumine oli taasiseseisvumisaja üks esimesi ja suuremaid rahvaliikumisi.

President Ilves: muinsuskaitseliikumine oli suunaandjaks riigi taastamisel

«Oma mineviku ja pärandi väärtustamine, sellega koos kasvanud rahvuslik iseteadvus ja seltsitegevus tegid võimalikuks Eesti riigi sünni,» ütles president Toomas Hendrik Ilves täna Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutamise 25. aastapäevale pühendatud kõnes.

President Ilves meenutas, et veerandsaja aasta eest – Nõukogude okupatsiooni loojangu eel – andsid tuhanded inimesed Eesti erinevais paigus sõnale «muinsuskaitse» sootuks avarama tähenduse kui seda on vana hoidmine ja säilitamine. «Muinsuskaitseliikumisest sai üks oluline suunaandja iseseisva riigi taastamise teel,» ütles president Ilves.

«Muinsuskaitseliikumine tõi taas kord kokku loomerahva ja paljud ärksad inimesed üle Eesti, et kaitsta meie ajaloolist mälu ja pärandit, et astuda vastu sellele, mis võõras ja vale. See oli ühte liitev liikumine, rahvaalgatus selle kõige paremal, omakasupüüdmatul kujul. Muinsuskaitse seltsist sai vaktsiin valede vastu ja meie peidetud mineviku avalikkuse ette tooja,» rõhutas president Ilves.

Muinsuskaitse selts kodanikuühendusena, vabakonnana, ei ole tänagi kaotanud oma eesmärki, leidis president Ilves. «Meie pärand vajab hoidmist ja hooldamist endistviisi ning iseseisva riigina ei saa me siin kellelegi teisele loota kui iseendale. Peame seda tegema oma tuleviku ning järeltulijate pärast,» märkis Eesti riigipea.  

«Siin saab muinsuskaitse selts olla tark harija. See, kes arusaadavalt selgitab olnu tähtsust ja tähendust, kaasaja nõuete ja muinsuste kaitse kokkusobivust,» lisas president Ilves.

President Ilves nentis ühtlasi, et pärandit tuleb kaitsta nii, et muinsus säiliks, aga mitte tühjalt seisva asjana, vaid nii, et ka inimestel oleks võimalik koos pärandiga elada. «Selleks on tarvilik ühelt poolt tõsta inimeste teadlikkust ning oskusi, teisalt olla pärandi kaitsmisel heaks, arukaks, kaasaegseks nõuandajaks ning soovitajaks, mitte kordnikuks,» sõnas president Ilves.

Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste ja Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Jaan Tamm andsid täna president Toomas Hendrik Ilvesele üle Eesti Muinsuskaitse Seltsi XXV aastapäeva teenetemärgi.

Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutamise 25. aastapäeva raames toimub lisaks pidulikule konverentsile Suurgildi hoones ka mitmeid teisi aastapäevaga seotud üritusi, ühtlasi anti välja juubelikogumik Eesti ajaloos olulist osa etendanud muinsuskaitseliikumisest.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles