Sõõrumaa soovib oma muuseumis näidata erakätes olevat kunsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Urmas Sõõrumaa soovib avada eramuuseumi, kus näitaks nii enda kui teiste eraisikute valduses olevat kunsti.
Ettevõtja Urmas Sõõrumaa soovib avada eramuuseumi, kus näitaks nii enda kui teiste eraisikute valduses olevat kunsti. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtja Urmas Sõõrumaa kinnitas, et mõte luua oma eramuuseum ei ole kuhugi kadunud, kuid selle elluviimine on ilmselt kahe-kolme aasta töö.

«Eestis on hästi palju erakätes olevat kunsti, mis on väga vähe rahvale näha,» on Sõõrumaa sõnul tema idee eesmärk. «Teiseks on selle kunsti haldamisel hästi palju tegevust, alates restaureerimisest ja ekspertiisidest, mis on praegu puhtalt Kumu kaelas, nende inimesed on sellega ülekoormatud. Eramuuseumist peaks tekkima Kumule tõhus abimees,» arvas ta.

Ta lisas, et eramuuseum saaks küll restaureerimiseks spetsialiste harida, kuid töö peaks siiski toimuma koostöös Kumuga: «Nende pitser maksab ikka midagi, eramuuseumi oma ju mitte.»

Sõõrumaa sõnul on tema plaan luua keskus, mille kaudu saaks erakogujate valduses olevat kunsti eksponeerida nii selles majas kui ka mujal Eesti regioonides või kaugemalgi. «Meil on kümneid kogujaid, kellega olen põhimõtteliselt rääkinud, kellelgi selle mõtte vastu ei ole midagi olnud.»

«Liiga täpselt ei maksa rääkida enne, kui muuseum on jõudnud tugevasse valmimisjärku. Usun, et see juhtub kahe-kolme aasta jooksul. Muuseumi ehitamine ei olegi kiire protsess,» põhjendas ta samm-sammult liikumist.

Eramuuseumi kavatseb Sõõrumaa avada Rotermanni kvartalis. «Hobujaama tänava ääres on selline pikk maja, mis on ideaalne koht muuseumi jaoks. Sealt voolab mööda kogu sadamast tulenev turistide vool, tee ainult uksed lahti ja juhata nad sisse.»

Tasuta muuseumi ärimees teha ei kavatse. «Nagu iga muuseum ikka, peaks haldava personali ülal peetama tasudest, mis tuleb külastajatelt,» arvas Sõõrumaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles