Türgi kultuuriminister kaitses Steinbecki raamatut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Vastuseks İzmiri haridusameti ideele, et osa John Steinbecki klassikalisest teoses «Hiirtest ja inimestest» tuleks tsenseerida, pani Türgi kultuuriminister Ertuğrul Günay kahtluse alla nende ametnike üldise inimlikkuse.


«Neid, kes aastal 2012 üritavad keelata Steinbecki või Yunus Emre kohta, ei saa lugeda inimolendeiks,» tsiteerib Günay sõnu kohtumisel diplomaatiaajakirjanikega ajaleht Hürriyet.

Steinbecki «Hiirtest ja inimestest» ja Brasiilia kirjaniku José Mauro de Vasconcelose «Mu magus apelsinipuu» on kaks Türgi koolide kohustusliku kirjanduse nimekirja kuuluvat raamatut, mis nüüd on sattunud tsensuuridebati keskpunkti.

Kohustusliku kirjanduse nimekirju ja õppekavasid üle vaadanud İzmiri haridusametite raamatukomisjon soovib Steinbecki raamatut osaliselt tsenseerida, leides, et seal on vulgaarset sisu.

Istanbuli Bahçelievleri provintsi haridusameti uurimise alla sattus aga türgi keele õpetaja, kes pani lapsed lugema Vasconcelose raamatut. Uurimise aluseks oli lapsevanema kaebus.

Günay võrdles katset tsenseerida Steinbecki sellega, kui varem tsenseeriti sufi müstikut Yunus Emret.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles