Ajaloolane heitis pilgu kilvalukku

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Hillar Palamets (85) andis eile kodus oma uude raamatusse autogrammi.
Ajaloolane Hillar Palamets (85) andis eile kodus oma uude raamatusse autogrammi. Foto: Sille Annuk

Küsimus mälumängurite ehk kilbarite laiale ringile: mida tähendab lühend MMM? Vastus ei peitu uusimas lühendiraamatus või ÕSis ega ka «Eesti entsüklopeedia» kuuendas köites. Vastuse annab üks väga värske raamat.

Teine kilvaküsimus: mis kuupäeval ilmus Hillar Palametsa raamat «MMM» ehk «Mõtteid ja meenutusi mälumängudest koos seitsme teadmiste samba ja testidega Tartu ajaloost»?

Kirjastuse Atlex projektijuhi Anu Stolovitši andmeil tuli «MMMi» tiraaž trükikojast eelmisel reedel, 4. jaanuaril.

Raamat tutvustab autorit

«Eestis on selle mõtestatud ajaviitega tegeldud oma pool sajandit. Autor on olnud üle neljakümne aasta nii kilbar, küsimuste koostaja, žürii liige kui ka mängujuht.»

Nii tutvustab raamat oma kirjapanijat. Ja edasi sisust: «Peale meenutuste käsitletakse küsimuste-küsimustike koostamist. Raamatu teises pooles on valik parematest küsimustest teemade kaupa ja kolm Tartu-keskset küsimustikku.»

Lugemisel hakkab silma, et Palamets on enne kirjutama asumist hoolega kaalunud, kas on ikka vaja uut mälumänguraamatut. Kilvaküsimuste kogumikke on meil ju viimasel ajal ilmunud riiulite kaupa.

Kõhklused hajutas tema eakus ja aastakümnete taha, kilvanduslikku keskaega ulatuv mälumängukogemus nii kilbari kui ka küsimuste koostaja ja mängujuhina.

Nii ongi ta saanud nüüd lugejate ette tuua lisaks paeluvatele küsimustele ja – erinevalt tavalistest küsimusekogumikest – kommenteeritud vastustele ka isiklikke mälestusi telemälumängudest, mida peeti televisioonis ka ülelahenaabritega («Naapurivisa» saated).

Vastuste kommenteerimist peab ta vajalikuks seepärast, et raamatul oleks elukestev õpetuslik funktsioon.

Palamets on «MMMis» saanud jäädvustada ka intervjuu omaaegsete väga vaadatavate ja 19 aastat kestnud kilva­tur­niiride korraldaja Õie Heinmaaga. Tema vastused olid postitatud Tallinnas 15. veebruaril 2011. Nädalat kuus hiljem luges Palamets lehest, et Õie Heinmaa on lahkunud meie hulgast 27. märtsil.

Raamatus on ka intervjuu Tartu mälumänguentusiasti Rein Etsiga. Hea, et Palamets ei hilinenud küsitlusega. Rein Ets suri mullu 25. augustil.

Tartlastele eriti

Tartlastele on «MMMi» eriti meeldiv lugeda ka seepärast, et paar korda on raamatus esile tõstetud Tartut kui ainsat Eesti linna, kus on peetud mälumängusarju vahetpidamata 42 aastat.

Kui Hillar Palamets andis eile oma kodus uude üllitisse autogrammi, näitas ta selle üht ettevalmistavat osa.

Paar tundi tagasi oli ta viinud «MMMi» lõpliku käsikirja, mis on kirja pandud tõesti käsitsi, mitte kirjutusmasina või arvutiga, Eesti kirjandusmuuseumisse hoiule. Ta on täiesti kindel, et rohkem ta raamatuid ei kirjuta.

Raamatu «Mõtteid ja meenutusi mälumängudest» esitlus on Tartu linnamuuseumis 16. jaanuaril kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles