Green Day esineb 25. juunil Eestis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Green Day
Green Day Foto: promo

Tänasel päeval üks suurimaid rockbände maailmas, Green Day (USA) annab 25. juunil kontserdi Tallinna Lauluväljakul. Bänd on 25 aastase karjääri jooksul müünud rohkem kui 70 miljonit albumit, võitnud 5 Grammy auhinda ning bändi varamusse kuuluvad muuhulgas hitid «21 Guns», «Boulevard of Broken Dreams», «American Idiot», «Basket Case» jpt. Piiratud arv pileteid tänavuse suve suurimale rockkontserdile tulevad üheaegselt müügile Eestis, Soomes, Lätis ja Leedus 11. veebruari hommikul kell 10.00. Tegemist on Green Day ainsa showga Balti riikides.

Green Day on tänaseks üks suuremaid rockbände maailmas ning nende punksound koos üha laieneva kuulajaskonnaga on bändi viinud sinna, kuhu rajasid tee Smashing Pumpkins ning Red Hot Chili Peppers.

ETV meelelahutussaadete toimetuse juhataja Mart Normeti sõnutsi on Green Day muusika ja esinemiste võtmeks nooruslik uljus ja teatav arrogants. «Mulle tundub, et Green Day mehed ei kasva kunagi suureks,» lausus Normet. «Kuigi tegu on A-kategooria bändiga, kel on selja taga 25 esinemisaastat, tohutu hunnik auhindu ja kaks rokkooperit, ei paista väsimus kusagilt.»

Ansambli The Tuberkuloited vokalist Indrek Raadik on Green Day'd fännanud juba pikalt ja ka The Tuberkuloitedit on Green Day mingil määral kindlasti mõjutanud. «Kui 1992. aastal album «Kerplunk» välja tuli, siis hakkas Green Day kohe silma ja peale «Dookie» ilmumist oli mu hing müüdud,» muheles Raadik. «Mul on USA punk bändidest kaks lemmikut - Bad Religion ja Green Day. Esimene neist on Eestis käinud ja nüüd ootan väga Green Day tulekut, sest ei olegi neid kahjuks laivis näinud. Ma usun et tegemist on ühe parima live bändiga hetkel. Green Day show saab olema kindlasti selle aasta suurim rockkontsert Eestis.»

Green Day loojateks on kaks lapsepõlvesõpra Billie Joe Armstrong (kitarr, vokaal) ja Mike Dirnt (bass), kes juba 14aastaselt tegid Põhja-Californias Berkeleys oma esimese bändi Sweet Children. 1989. aastaks oli gruppi lisandunud ka trummar Al Sobrante ja nimi muudetI Green Dayks. Samal aastal avaldas bänd iseseisvalt oma esimese EP «1000 Hours», mille pungiringkond hästi vastu võttis. 1991. aastal ilmus Green Day esimene album «Out Slappy Hour» plaadifirma Lookuot! Records vahendusel. Natuke aega peale seda sai bändi päris-trummariks Tre Cool (sündinud Frank Edwin Wright, III).

Teise albumi «Kerplunk» (1992) põrandaalune edu viis selleni, et Green Dayst olid huvitatud mitmed suured plaadifirmad; lõpuks otsustas bänd Reprise Recordsi kasuks. «Dookie», Green Day suurte plaatide debüüt, avaldati 28.01.1994. Tänu MTV eetriabile singlile «Longview», sai ka plaadist suur hitt. Album kogus kuulsust kogu suve, samal ajal kui teine singel «Basket Case» oli viis nädalat Ameerika Modernse Rocki edetabeli tipus. Suve lõpus tegi bänd showd 1994. aasta Woodstocki festivalil (toimus üleüldine mudasõda), mis aitas samuti müüki edendada. 1995. aasta alguseks, ajaks mil neljas singel «When I Come Around» alustas oma seitsme-nädalast istumist Modernse Rocki edetabeli esimesel kohal, oli «Dookie» juba ainuüksi USAs müünud üle viie miljoni koopia. «Dookie» võitis ka 1994 Grammy Parima Alternatiiv Esituse eest.

1996. aasta kevadel katkestas Green Day järsku oma Euroopa turnee, tuues ettekäändeks väsimuse. Peale seda veetis bänd ülejäänud aasta puhates ja uut materjali kirjutades. Selle lõpptulemuseks oli 1997. aastal album, mida paljud nimetasid sel hetkel nende karjääri parimaks – «Nimrod» (13.10.1997). Uus plaat sai kõvasti kiita ka kriitikutelt, põhjuseks nimetati, et bänd on traditsioonilisest pungist üsna kõrvale liikunud.

2000. aastal ilmunud neljas album «Warning» debüteeris kohale nr 4 USA ametlikus plaadiedetabelis. Kuigi stiil oli muutunud veelgi raadiosõbralikumaks, olid plaadil endiselt olemas nii neopunk, punk metal kui ska elemendid. Albumi mõtte võttis kokku lugu «Jackass» sõnades «Everybody loves a joke, but no one likes a fool». Järgnes mitu aastat tuuritamist.

Peale nelja aastat jõudis bänd siiski lõpuks aega uuele plaadile mõelda ning 27. septembril 2004 nägi ilmavalgust «American Idiot» - uskumatu rockieepos, mis põrutas juba avanädalal USA Billboard 200 edetabeli nr. 1 positsioonile. Produtsent Rob Cavallo käe all valminud album on kõige ambitsioonikam, mis Green Day eales loonud ning näitab bändi järjest paremaks muutuvat. 13. veebruaril 2005 toimunud 47. Grammy auhindade jagamisel kandideeris Green Day mitmetes kategooriates nagu parim rock esitus, parim rock laul ja parim rock album, mille ta siis ka lõpuks võitis albumiga «American Idiot».

2005. aasta augustis MTV Video Music auhindade jagamisel noppis Green Day kokku seitse auhinda. Bändi video loole «Boulevard of Broken Dreams» korjas neist kuus: video of the year, best group video, best rock video ja kolm lavastajate auhinda - trophies for direction, editing and cinematography. Teine video «American Idiot» korjas ära vaatajate lemmiku autasu.

Veebruaris 2006 valiti Green Day laul «Boulevard of Broken Dreams» aasta parimaks plaadistuseks Grammy auhindade jagamisel. Brit Awardsil kuulusid neile aasta parima välismaise grupi ja välismaise artisti albumi auhinnad.

Albumit nimega«21st Century Breakdown» aitas vormistada legendaarne produtsent Butch Vig (tuntuim töö Nirvana album «Nevermind»). Mais 2009 ilmunud albumi edu oli meeletu, avanädalal debüteeris kauamängiv UK edetabelis kohal nr 1.

15. juunil 2012 andis Billie Joe Armstrong oma Twitteris teada, et ilmumas on lausa kolmeplaadiline triloogia «iUNO! iDOS! iTRE!».

Fakte bändist:

• Green Day on müünud rohkem kui 70 miljonit albumit üle maailma.

• Bänd moodustati lapsepõlvesõprade Billie Joe Armstrongi (kitarr, vokaal) ja Mike Dirnti (bass) poolt ning plaadileping Reprise Recordsiga sõlmiti 1992. aastal

• Bändi videoid on Youtube keskkonnas vaadatud rohkem kui 280 miljonit korda

• Green Day on võitnud lugematu arvu auhindu, sealhulgas 5 Grammy auhinda..

• Green Day’d on MySpace keskkonnas kuulatud rohkem 58 miljonit korda ja neil on populaarses sotsiaalvõrgustikus Facebook rohkem kui 26 miljonit fänni.

• Album «American Idiot» tõusis edetabelitesse 27 riigis, olles 19 riigis kohal nr 1. Albumilt on pärit ka neli nr. 1 hitti («American Idiot», «Boulevard of Broken Dreams», «Holiday» ja «Wake Me Up When September Ends»)

Piletid Green Day kontserdile hinnaga alates 45 EUR tulevad müügile Piletilevi müügipunktides ja Statoili teenindusjaamades üle Eesti esmaspäeval, 11. veebruaril kell 10.00. Diili, Superi ja Simpeli klientidele on piletid 20% soodsama hinnaga müügil 7.-10. veebruarini! Vaata lisa www.diil.ee või www.simpel.ee

Kontserti korraldab RL Entertainment Baltics Soomest. RL Entertainmenti tehtud tööde hulka kuuluvad Jennifer Lopez (Helsingis), Thirty Seconds To Mars (Tallinnas), Skrillex (Helsingis), David Guetta (Helsingis), Hurts (Helsingis), Pitbull (Helsingis), Adam Lambert (Helsingis), Deep Purple (Helsingis), Good Charlotte (Tallinnas), Sebastian Bach (Tallinnas).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles