Eestimaa kirikud avasid rändajatele oma uksed

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned kirikud pakuvad võimalust ka ööbida.
Mõned kirikud pakuvad võimalust ka ööbida. Foto: www.teelistekirikud.ekn

Ligi 200 Eestimaa kirikut avas uksed, et suvised rännumehed saaksid nendega tutvuda. Avatud kirikuid tutvustab tasuta jagatav teatmik, mida tänavu trükiti 30 000 eksemplari.

Avatud kirikute hooaeg kestab mai algusest septembri lõpuni ja sel suvel saab tutvuda 188 kirikuga üle maa, teatab Eesti Kirikute Nõukogu. Esimest korda on rändajad oodatud Lümanda Issandamuutmise kirikusse, Paadremaa Püha Kolmainu kirikusse, Uruste Issanda Taevaminemise kirikusse, Pühalepa palvemajja ja Paistu Maarja kirikusse.

Avatud kirikuid tutvustab tasuta jagatav teatmik, mida saab turismiinfopunktidest, projektiga liitunud kirikutest ja suurematest Tallinna hotellidest. Teatmikus on info iga pühakoja ajaloo kohta ning seda nii eesti kui inglise keeles.

Märgitud on teeliste kirikute lahtiolekuajad, info jumalateenistuste ja/või palvuste kohta, samuti majutusvõimalused (sh telkimine).

Traditsiooniliselt on iga kiriku juures ära toodud kontaktandmed, sh telefoninumber, kuhu võib helistada, kui peaks olema soov pääseda kirikusse väljaspool lahtiolekuaegasid. Kõik projektis osalevad kirikud on kantud eraldi brošüüri keskel asetsevale Eesti kaardile - nõnda on neid teel olles lihtsam leida.

Lisaks on olemas ka vastav kodulehekülg, mis sisaldab infot eesti, inglise, saksa, soome, vene ja rootsi keeles ning kust on lisaks leitavad suviste kirikukontsertide ajad.

«Teeliste kirikud» on Eesti Kirikute Nõukogu avatud kirikute projekt, mille eesmärk on juhatada inimesi pühakodadesse tutvuma kultuuri ja ajalooga.

Ettevõtmise projektijuht Nele Hendriksoni sõnul on Eesti kirikute lugu olnud pikk, huvitav ning kohati oluliselt keerulisem kui teistes Euroopa maades. «Isegi kui turistidel ja muidu uudistajatel pole mahti ajaloo keerdkäikudesse süveneda, pakuvad meie pühakojad ometi palju huvitavat just sellistena, nagu need tänases päevas meile avanevad,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles