Viru Folgil astub üles rohkem kui 30 esinejat neljast riigist

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Folk.
Viru Folk. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Reedel, 7. augustil kell 20 astub festivali NCC Tähekodu pealavale meie põhjanaabrite üks nimekaimaid muusikaartiste J.Karjalainen koos akordionisti Veli-Matti Järvenpääga, kes esitlevad oma värskeimat, oktoobris 2008 välja antud albumit „Paratiisin Pojat".


Esinejatest ja nende muusikast saab lähemalt lugeda http://www.virufolk.ee/jkarjalainen.

Samal päeval, vaid mõni tund varem esineb festivali Ingmani Merelaval Soomest Turust pärit viieliikmeline akustiline folkrock-ansambel Saaga.

Flöödi, tšello, viiuli, akustiliste kitarride ja mahedate naishäältega maalib Saaga õrnu pilte elu ilusamatest hetkedest, meenutades kuulajale tõsiasja, et õnn peitub lihtsates asjades.

Laupäeval, 8. augustil kell 22 esineb NCC Tähekodu pealaval Rootsi folk-ansambel Skrömta.

Keskööl astub Ingmani merelavale mullu Matsalu Loodusfilmide Festivalilgi kuulajad heldima pannud Veera Voima & Suo ning samal laval esineb pühapäeval läinud aastal Soome Eurovisiooni eelvoorus osalenud inglihäälne lauljatar Hanna Marsh.

Ka maailmakuulus Soome Värttinä annab kontserdi festivali viimase esinejana pühapäeval, 9. augustil. Ligi veerandsaja-aastase Värttinä muusika ühendab karjala ja soome-ugri pärimusmuusika nüüdisaegse ja modernse stiiliga.

Omade taastulemine

Kindlasti peab mainima ka suurejoonelist Ülo Vinteri Gaala kontserti, mis on pühendatud helilooja 85.le sünniaastapäevale, kus esinevad Tanel Padar, Hanna-Liina Võsa, Lauri Nebel ja Kadri Jäätma, Üle-Eestiline Noorte Sümfooniaorkester Jüri-Ruut Kanguri juhatamisel ja Virumaa Tütarlastekoor.

Loomulikult esineb tänavusel Viru Folgil ka palju teisi suurepäraseid eesti muusikuid, sealhulgas aastatepikkuse vaheaja järel on taas laval ansamblid Forest, Tulli Lum ning Pantokraator.

Lisaks suurepärastele esinejatele, keda jagub kolmele festivali lavale - NCC Tähekodu Pealavale, Ingmani Merelavale ja Metsalavale, jätkub tegevusi veel ka hubasesse Käsmu kabelisse ja Rahvamajja, toimuvad üritused Kirjanike maja ja Tallinki maja hoovis, lapsed saavad lustida "Mamsli mängumaa" toredate mamslite seltsis, festivali saab nautida ka Käsmu lahel purjejahtide pardalt ning kolmel päeval jagub tegevust nii filmi- kui keskkonnahuvilistele, festivali raames toimuvad ka Muinaskäsitöö päevad, et muuta see tore sündmus veelgi mitmekülgsemaks.

Foto- ja filmiprogramm

Kõigil kolmel päeval saavad festivalikülastajad osa ka foto- ja filmiprogrammist, mis toob vaatajani meeleolukaid hetki Viru Folk festivalist 2008, tutvustab Käsmu kuulsusrikast ajalugu läbi piltide, räägib 1980ndate fosforiidisõjast Virumaal ning teeb kummarduse Käsmu mehele, helilooja Ülo Vinterile, kes on mitmetele Eesti kultusfilmidele loonud muusika ("Siin me oleme", "Noor pensionär", "Mehed ei nuta", "Kevad südames").

Põnevaid lugusid, juhtumisi ja meenutusi filmide tegemisest tulevad folgisõpradele rääkima stsenarist Enn Vetemaa, Lauri Neebel ja Kadri Jäätma (tegelane Liina, filmist "Siin me oleme").

RMK keskkonnaprogramm

2008. aasta Viru Folk kinnitas korraldajate eelaimust, et lisaks heale muusikale ning ainulaadsele Käsmu küla miljööle, huvituvad paljud festivalikülalised siinsest loodusest ja kohalikust pärimusest.

Eelmise aasta varahommikune retk Käsmu ümbruses koos Ott Sandraki ja Jaak Johansoniga oli vaatamata vihmale rahvarohke, niisamuti ka erinevatel teemadel peetud vabaõhuloengud.

Sellel aastal otsustasid festivalikorraldajad koos RMKga Käsmu ja üldisemalt Lahemaa looduse tutvustamise laiemalt ette võtta.

Kõigil festivali päevadel toimuvad retked nii Käsmu ümbruses, kui ka teistes huvitavates paikades Lahemaal.

Retki juhendavad RMK kogenud matkajuhid ja kaugematesse paikadesse viiakse inimesed bussiga.

Pakume võimalust külastada Sagadi Puupäevi. Samuti toimuvad Käsmus vabaõhuloengud mitmetel põnevatel teemadel.

Festivali programmi ja ajakava, mida pidevalt täiendatakse leiab veebiaadressilt: http://www.virufolk.ee/programm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles