Tartu linnaraamatukogu sünnist möödub sajand

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Oskar Lutsu nimeline linnaraamatukogu.
Tartu Oskar Lutsu nimeline linnaraamatukogu. Foto: Margus Ansu.

Pühapäeval, 7. aprillil möödub 100 aastat raamatukogu asutamisest Tartusse. Ühe sünnipäevapeo asemel vältab raamatukogu kultuuriprogramm aga pea kaks nädalat.

Linnaraamatukogu teatel on linlased ja külalised oodatud 1. – 12. aprillini osa saama kirjandus- ja kohtumisõhtutest, raamatuesitlusest, kõnekoosolekust, lugemissoovitustest, näituste avamisest, kontsertidest ja teatrietendusest. Raamatukogu andis juubeliks välja Jukka Kostiaise Tartu kultuuriloo ainelise raamatu «Kinnises tõllas», koostas näituse eesti kirjanike lugemissoovitustest ja saja-aastastest raamatutest ning avab nädalaks ajalootoa. Lisaks on ettevalmistamisel heliplaat tööpealkirjaga «Kirjanikud muusikas».

Tartu linnaraamatukogu asutajaks oli Tartu rahvaraamatukogu selts, kes avas esimese avaliku raamatukogu 7. aprillil 1913 Raatuse tänaval. 1920. aastal anti see üle linnavalitsusele.

Esimestel aastakümnetel pidi raamatukogu sageli kolima. Nii on raamatuid laenutatud Aleksandri, Aia, Jaani ja Gildi tänaval. Tänastesse, esmakordselt spetsiaalselt raamatukogu jaoks kohandatud ruumidesse Kompanii tänaval koliti 1936. aastal.

Möödunud aegade raamatukokku aitab pilgu heita 8. - 12. aprillini arvutiklassis avatud ajalootuba «Astu ajas tagasi». Ajalootuppa pannakse välja raamatukogu kroonikaid, fotosid, raamatute arvelevõtmisel ja lugejateeninduses kasutatud töövahendeid. Külastajad saavad proovida tegevusi, mis veel paarkümmend aastat tagasi olid tavapärased.

Aprilli esimestel nädalatel on raamatukogu külalisteks kirjanikud Jaan Kaplinski, Lauri Sommer, Mathura, Jan Rahman ja Ilmar Tomusk, kontserdi annab folklooriansambel Suprjadki Narvast ja külla tuleb Sulbi küla rahvateater. Kõige kaugem külaline, tunnustatud lastekirjanik Paul Maar sõidab kohale Saksamaalt.

Sünnipäevakava on täies pikkuses väljas raamatukogu kodulehel www.luts.ee. Lisaks muule on raamatukogus 8. - 13. aprillini viivisevaba nädal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles