Tallinna raamatumess: tippautorid ja soodsa hinnaga kirjavara

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Oi, maailma luuleklassika!» nendib punases kübaras poua mu kõrval kirjastuse SE&JS leti juures kerge kahjutundega, kui ulatan parasjagu rahatähti  mahuka kogumiku«Maailma luule.Kuldne klassika» omandamiseks. «Oleksite seda ise soovinud?» küsin, olles heatahtliku inimesena nõus eksemplari ka kirjandushuvilisele loovutama. «Tahaks küll, aga vaatan veel, kuidas rahaasjad lubavad,» jääb proua siiski kõrvale ning kolmekümne euro eest võib mahukas koguteos allakirjutanu kotti rännata.

Tõsi, rahakotiraudade paotamist tuleb täna rahvusraamatukogus avatud Tallinna raamatumessil hoolega kaaluda, sest kirjandushuvilisel on ahvatlusi rohkem kui küll - oma uusimaid raamatuid pakub müügiks üle 30 kirjastuse.

Sealsamas letil püüavad pilku Vello Salumetsa  «Rockrapsoodia» või siis Reigo Rosenthali ja Marko Tammingu põhjalik ülevaade «Sõda enne sõda: Nõukogude eriteenistuste tegevusest Eestis kuni 1940. aastani», mille autorid  arutlevad homme kell 17 koos Laine Randjärve (raamatu «Sillad üle piiride» autor) ja Ivo Juurvee («Rääkimine hõbe, vaikimine kuld. Riigisaladuse kaitse Eesti Vabariigis 1918–1940» autor) ning kirjastuse SE&JS juhi Sirje Endrega Eesti ajaloo ärakirjutamise üle.

Autoritega kohtumisi on veel mitmeid: näiteks kohtusid autorinurgas sõbrad Mart Juur ja Andrus Kivirähk, et tutvustada viimase uudisteost «Maailma otsas», mis Eesti Keele Sihtasutuse letis juba hommikul müügihitiks kujunes.

Kuid väärt teoseid leiab teisigi – näiteks sama leti ühe-euro-kastist võis hommikul saada Jaan Krossi ja Ellen Niidu reisikirja  «Muld ja marmor», mis pajatab nende 1964. aastal toimunud reisist Türgimaale, Egiptusesse ja Kreekasse. Kes messilt aga soodsa hinnaga kirjavara koduriiulisse osta soovib, peab arvestama sellega, et sularaha tuleb kaasa võtta.

Lisaks raamatumüügile ja autorikohtumistele toimuvad 4-6. aprillini kestval Tallinna raamatumessil ka seminarid ja töötoad. Tänasel avaseminaril arutati, kas eesti kirjandus on ka maailmakirjandus ja kuidas satuvad meie autorite teosed väliskirjastajate huviorbiiti. Homse Põhja- ja Baltimaade kirjandusfoorumi teemaks on 21. sajandi rahvuskirjandus.

Rahvuskirjanduse elujõulisuse üle arutlevad esinejad Islandilt, Norrast, Rootsist ja Balti riikidest. Messi raames peetav seminar «Kirjak 2013» aga keskendub kirjastiilidele nii trükistes kui ka digitaalses keskkonnas, esinejad tulevad lisaks Eestile Soomest ja Rootsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles