Kuula ja vaata: Birgitta festival toob lavale Olav Ehala uue muusikali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu 9.-18. augustini Pirita kloostri varemetes toimuv Birgitta festival 2013 toob publiku ette nii Euroopa juhtivate ooperimajade (Opera North ja Komische Oper Berlin) projektid kui ka omaproduktsiooni. Uue žanrina on lisandunud muusikal – selle kirjutavad helilooja Olav Ehala ja libretist Leelo Tungal Aino Perviku tuntud jutustuse «Arabella, mereröövli tütar» ainetel.

Olav Ehala-Leelo Tungla «Arabella» võiks tinglikult mahtuda ka žanrimääratlusse koguperelavastus ning päris kindlasti näeb selles korraldajate sõnul nüansse, mida tuttavaks saanud filmiloos või raamatus ei kohta. Lavastuses teevad kaasa Maria Soomets (Arabella), Hannes Kaljujärv (Taaniel Tina), Rain Simmul (Hasso), Andero Ermel (Halleluuja) ja teised armastatud laulvad näitlejad.

Inglise juhtiv ooperimaja toob festivalile Gounod´ «Fausti» - ühe suure romantilise ooperi ja Britteni «Albert Herringu» – 20. sajandi satiirilise kammerooperi. Fausti lavastaja Ran Braun on Eesti publikule tuttav Rahvusooperi Estonia ooperi «Boheem» lavaleseadjana ning eelmise aasta Birgitta festivalil etendunud «Don Giovanni» kaaslavastajana.

«Albert Herring» on  ooperite hulgas harv nähtus  – andekas sotsiaalne komöödia. Meisterlik libreto väikelinna elust on nii tabav ja eredate karakteritega, et võiks toimida omaette näidendina, kuid seda täiendab Britteni teravmeelne ning liigutav muusika.

Komische Oper Berlin toob Kurt Weilli muusikal ja Bertold Brechti tekstil põhineva lavateose «Seitse surmapattu». Komische Oper on Euroopa innovaatilisemaid ooperimaju, mille lavastused kuuluvad Euroopa eliidi hulka. Lavastuse muusikajuhiks on Saksamaal elav noor Eesti dirigent Kristiina Poska. Bertolt Brechti tekst ja Kurt Weilli muusika on lõikavalt vaimukad, teos on tollaste lööklaulude töötlustest.

Lisaks jõuab festivalil koostöös Promfestiga lavale Vene 19. sajandi lõpu ooper – Rimski-Korsakovi «Tsaari mõrsja», kaasatud on ka Kaunase ooperi- ning balletiteater. Festivalide ühiseks eesmärgiks on luua põhiliselt oma jõududega muusikateatrit, kus lavastus on kaasaegse teatrikunsti tasemel. Lavastaja Teet Kask, dirigent Erki Pehk, kunstnik Madis Nurms.

Teatrikunsti traditsioonilist poolt esiinab seekord Vene ballett. Kremli ballett toob uue teose, vaimuka ja särava «Figaro», mis on loodud kahe tuntud ooperi – Mozarti «Figaro pulma» ja Rossini «Sevilla habemeajaja» süžeele ja muusikale. Tšaikovski «Uinuv kaunitar» on vene balletiklassika kaunis näide.

Etendused algavad sel aastal kell 19. Akende pimendamiseks on leitud tõhusam moodus, ja nüüd saavad etendused alata publikule mugavamal ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles