Naine lavastab ja tema mees mängib

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Sadamateatris on laupäeval esietendus. Vaatajate ette tuleb iiri päritolu kirjaniku Enda Walshi eriskummaline kolkatriller «Härrasmees», originaalis «Misterman».

Lavastus on suuresti ühe vanemuislaste pere töö: teksti on tõlkinud Robert Annus ja lavastaja on Maria Soomets (pildil on nad mõni minut enne proovi). Nende tehtud on ka kujundus. Robert Annus mängib Inishfree väikelinna elanikke eesotsas Thomas Magilliga, kellele Jumal on läkitanud ülesande päästa see kolgas patust.

Kas tööd on tulnud ka koju kaasa võtta? «Eks ikka,» vastas Maria Soomets. «Oleme Enda Walshi «Mistermani» avastamisest alates end sellesse päris korralikult sisse mässinud. Ja see on olnud ainult tore.»

Lavastamine on Soometsale uus asi. «Näitlemisega võrreldes on lavastamine end materjali ja laval toimuva suhtes hoopis teise perspektiivi asetamine,» märkis ta. «Algul lähened peategelase rollile ikka näitlejaloogika kaudu, aga hiljem pead paratamatult nägema suuremat pilti, terviklikku kulgemist proloogist epiloogini, mida näitleja ise kunagi kõrvalt ei näe. Pead võtma vastutuse kogu loo ja ruumi eest.»

Mis on lavastamisel raske ja mis teeb selle huvitavaks?

«Lisaks teksti mitmekihilisusele on «Härrasmees» keerukas ka vormilisest küljest,» vastas Soomets. «Vaat et kõige raskem on olnud saada meie loo jutustamiseks kõik erinevad elemendid korraga toimima. Oleme ise ka kunstnikutöö teinud, ja sellega on tõesti palju pusimist. Valgus- ja helikujundust teevad aga oma ala tõelised meistrid. Ja see on jube äge!»

Lavastuse valguskunstnik on Rene Liivamägi ja helikujunduse on loonud Hendrik Kaljujärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles