Autokunst, aga mitte ainult

Kaarel Arb
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Koonsi kujundatut värvidest plahvatavat autot saab imetleda pühapäevast ja tasuta näitus jääb Kumus avatuks 28. juulini.
Jeff Koonsi kujundatut värvidest plahvatavat autot saab imetleda pühapäevast ja tasuta näitus jääb Kumus avatuks 28. juulini. Foto: Andres Haabu

Pühapäeval algab taas festival «Saksa kevad», mis kuu aja jooksul toob Tallinna, Tartusse ja Pärnusse üle 70 kultuurisündmuse. Neljandat korda toimuva festivali korraldajad on Saksa saatkond ja Goethe Instituut ning tänavu keskendutakse Baierimaa kultuurile.

«Saksa kevade» Goethe Instituudi poolne pressiesindaja Maris Hellrand märgib, et tänavuseks teema- ning partnermaaks sai valitud Baierimaa, kuna aasta tagasi oli festivali ajal Eestis Baieri delegatsioon ning ühiselt jõutigi lõpuks koostööni. Pealegi on Baierimaalt pärit ka Goethe instituudi praegune juhataja Ralf Eppeneder. Hellrand lisab, et Baieri kultuuri tuntakse Eestis tunduvalt vähem kui teiste regioonide oma ning ka see on üks põhjus, miks tänavu just Baierimaale keskendutakse.

Neli iludust

Ühe eredaima sündmusena võib Hellrandi sõnul esile tuua pühapäeval Kumu fuajees ja hoovis avatava näituse BMW autodest, mis tuntud kunstnike Roy Lichtensteini, A. R. Pencki, David Hockney ja Jeff Koonsi käe all uue värvika kuue on saanud. Nagu BMW täispikk nimi Bayerische Motoren Werke ütleb, on sellel autofirmal Baierimaaga otsene seos ning ka tugev koht sealses kultuuriruumis. «Mõte mõni nendest autodest Eestisse tuua on olnud juba pikalt kasvõi näiteks BMW Eesti esindusel, et aga ka Baieri valitsus oli sellest huvitatud, sai see lõpuks teoks,» räägib Hellrand, lisades, et oleks võinud saada ka viis autot, aga Kumusse lihtsalt ei mahu.

BMW «Art Carsi» kollektsiooni kuulub kokku 17 autot ning neist korraga neli vaatamiseks välja panna on Hellrandi sõnul üsna ebatavaline saavutus. Kõik 17 autot olid viimati koos Londoni olümpiamängudel, enamasti on aga ühekaupa mööda maailma reisimas. Lähiriikides olid kollektsiooni autod viimati näitusel mõni aasta tagasi Soomes, siis aga kalli pileti eest, rõhutab Hellrand, lisades, et ühtegi Eestisse jõudvatest autodest siiski lähiriikides näha pole saanud.

Hellrand lisab, et kuigi Eestis nähtav valik kujunes vastavalt sellele, millised teosed parajasti kättesaadavad olid, on õnneliku juhuse läbi jõudnud siia üsna ülevaatlik läbilõige kunstiautode seeriast. Nii on Roy Lichtensteini 1977. aastal loodud auto üks kollektsiooni vanimaid, Jeff Koonsi kunstiteos aga kõige värskem, 2010. aastal valminud. «Võib-olla ongi lähiaastatel nüüd oodata taas ühte uut teost,» loodab Hellrand.

Eestisse jõudvast neljast autost peab Hellrand põnevaimaks just värskeimat, Jeff Koonsi kujundatut, mille säravad värvid annavad edasi jõudu ja plahvatavat energiat ning mis mõjub dünaamiliselt isegi paigal seistes. Number 79 Koonsi auto kerel on austusavaldus Andy Warholi 1979. aastal loodud kunstiautole.

Ka arvutimängud näitusel

Lisaks autodele näeb Kumus festivali raames ka arvutimängude näitust «Mängime?!», mis koosneb valikust Saksamaal ja Prantsusmaal arendatud ja välja antud mängudest. Näituse on koostanud Goethe Instituut Eestis ja Prantsuse Instituut Eestis, tähistamaks Prantsusmaa ja Saksamaa vahelise Élysée lepingu 50. aastapäeva.

«Saksa kevade» muusikaprogrammist toob Hellrand esile eksperimentaalse pereansambli Unterbiberger Hofmusik, mis seob traditsioonilist baieri muusikat džässi ja maailmamuusikaga. «Neil on näiteks hästi tore plaat, mille nad tegid koos türgi muusikutega, segades baieri rahvamuusikat türgi rütmidega, nende jaoks ongi alati oluline igal pool koos teiste maade muusikutega koos improviseerida.» Eestis musitseerib pereansambel koos Villu Veski ja Tiit Kallustega. Kui ametlikult algab «Saksa kevad» pühapäeval, siis need kontserdid toimuvad juba täna Tartus ning homme Tallinnas.

Hellrand mainib ka mahukat filmiprogrammi «Uus Saksa Film – Baierimaa eri», mis keskendub samuti just Baieri filmikunstile. Filmiprogrammi avab laupäeval film «Kuu kolmas veerand», mille peaosatäitja Elmar Wepper on avalinastusel ka ise kohal.

«Wepper, kes kehastab filmis väga tugeva baieri aktsendiga taksojuhti, on selle rolli eest juba mitmetele auhindadele nomineeritud ja kriitikute poolt kiidetud,» räägib Hellrand. «See on koomiline, samas traagiline, aga hästi soe film, lugu sellest, kuidas taksosse satub üks väike türgi tüdruk, kes ei räägi sõnagi saksa keelt ning kuidas see nende mõlema elu muudab.»

Filmiprogrammi raames jõuab Tallinna ka Eesti vaatajatele «Polli päevikutest» tuntud Edgar Selge, kes mängib Ri­chard Wagnerit Peter Sehri filmis «Ludwig II», mis on Hellrandi sõnul üks Saksamaa viimase aja kallimaid filme ning räägib nimitegelasest, keda raharaiskajana hulluks peeti, kelle ehitatud suurejooneline loss on aga praeguseks saanud üheks Baierimaa populaarseimaks turistimagnetiks. «Saksa kevad»  tähistab ja tutvustab Saksa saatkonna ja Goethe Instituudi koostöös Eestis saksa kultuuri alates 2010. aastast.


«Saksa kevad»

Näitused:

•    BMW «Art Cars» – kunst ja autod Kumus 14. aprillist 28. juulini

•    «Mängime?!» – arvutimängud Kumus 5. aprillist 30. juunini

•    «Lummav Baierimaa» – meediaväljapanek ja seda saatev online-viktoriin Eesti Rahvusraamatukogus 15. aprillist 31. maini

•    «Kogu linn» – fotonäitus  Saksamaa linnaruumist Tartu Ülikooli raamatukogus 15. aprillist  30. maini

•    «Come In» – sisekujundus nüüdisaegse saksa kunsti meediumina, kunsti ja sisekujunduse suhteid käsitlev näitus Kumus 2. juunini

Tants:

•    «Wait and See» – tantsuetendus Christina Ciupke, Nik Haffneri, Mart Kangro esituses, Kanuti Gildi saalis 3.–5. maini

Muusika:

•    Unterbiberger Hofmusik koos Villu Veski ja Tiit Kallustega 12. aprillil Tartu Uues Teatris, 13. aprillil Tallinnas Hobuveskis

•    Pianist Katharina Sellheimi kontsert 10. mail Kadrioru kunstimuuseumis

Film:

•    «Uus Saksa Film – Baierimaa eri» Cinamonis, Artises, Balti Filmi- ja Meediakoolis, Pärnu keskraamatukogus, Tartu Saksa Kultuuri Instituudis, Kumus 13. aprillist 8. maini

Infoüritused:

•    Õppimisvõimalused Saksamaal – Tallinna saksa gümnaasiumis 2. mail

•    Euroopa päev – avatud uste päev Saksa saatkonnas 11. mail

Võistlused ja konkursid:

•    Online-muusikavõistlus Eesti õpilastele ja õpetajatele Saksa, Austria, Lichtensteini ja Šveitsi muusika ja muusikute kohta 15. aprillist 5. maini, www.edlv.ee

•    Saksa keel helgetele peadele – võistlus loodusteadustest ja tehnikast huvitatud 15–18-aastastele noortele 16. aprillil Tallinna Saksa Kultuuri Instituudis

•    Lugemisvõistluse «Lesefüsche finaal» 18. aprillil Tallinna linnaarhiivis

•    Jugend Debattiert International Kumus 24. aprillil

Ettekanded:

•    Keskaja arheoloogia konverents 26.–27. aprillini Tallinna Ülikoolis

•    Seminar «Sihtturg Saksamaa», Tartu Saksa Kultuuri Instituudis 7. mail

•    Informatsiooni- ja kultuuriõhtu: Baierimaa, Tartu Saksa Kultuuri Instituudis 22. mail

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles