Vabadussõja võidusambast valmib raamat

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Vabaduse väljakule ja võidusambale.
Vaade Vabaduse väljakule ja võidusambale. Foto: Peeter Langovits.

Kaitseministeerium annab koostöös kindral Laidoneri muuseumiga veel sel aastal välja raamatu Vabadussõja võidusamba ajaloost ning Võidupühal avatava monumendi loomisest ning rajamisest.


Raamatu väljaandmist koordineerib kindral Laidoneri muuseum, raamatu tekstilise osa kirjutavad Võidusamba autorid Rainer Sternfeld ja Andri Laidre koostöös ajaloolaste Lauri Vahtre ja Jaak Pihlakuga. «Kaitseministeeriumis toimunud koosolekul lepiti kokku raamatu ülesehituses ja ligikaudses mahus. Läbirääkimised võimalike kirjastajatega alles käivad,» ütles kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt.

«Raamatu kontseptsiooni kohaselt sisaldab see Vabadussõja ajalugu, Vabadussõja võidusamba autorite nägemust, Vabadusristi kui teenetemärgi selgitust, Vabadussõja võidusamba konkursside ajalugu ja samba valmimislugu alates konkursi väljakuulutamisest kuni avamistseremooniani,» selgitas trükise kontseptsiooni kindral Laidoneri muuseumi direktor Indrek Tarand.

«Raamatu tekstiline osa kujuneb umbkaudses mahus 65 leheküljeliseks, millele lisandub pildimaterjal koos selgitustega. Samuti trükitakse raamatus tänutäheks ära kõik samba ehitamiseks annetuse teinud inimeste nimed. Kokku kujuneb raamatu mahuks umbes 150 lehekülge,» märkis Tarand.

«Seega kordan SA Vabaduse Monument üleskutset annetuse teinud inimestele - minge usinalt oma nimesid üle kontrollima, seda saab teha Sihtasutuse Vabaduse Monument kodulehel www.vabadusemonument.ee. Mai lõpuni on veel võimalik teha oma annetus pangaülekandega. Täpsem info on sihtasutuse kodulehel,» ütles Laidoneri muuseumi direktor.

«Me ei tohi iial unustada, et ilma 1918-20 toimunud Vabadussõjata poleks täna vaba Eestit. Raamatu eesmärk on kirjasõnaga meeles pidada neid, kes toona oma eluga Eesti iseseisvuse eest seisid, aga on ka tänuavalduseks kõigile, kes läbi aegade toetanud Vabadussõja Võidusamba rajamist, » lausus Tarand.

Vabadussõja Võidusammas avatakse 22. juuni südaöösel vastu 23. juunit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles