Muusikalisoeng tundub kui kiiver

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danny (Uku Suviste) avaldab Sandyle (Getter Jaani) muljet uhke autoga.
Danny (Uku Suviste) avaldab Sandyle (Getter Jaani) muljet uhke autoga. Foto: Alan Proosa

Neljapäeva hommikul algas Vanemuises muusikali «Grease» peaproov, milles noorte lavajõudude kõrval on vaatajate ees vanad Ameerika autod. Lugu räägib ajast, kui need uhked sõidukid olid uued.

Laulusõnad ja muud tekstid on proovides lavastaja Georg Malviuse juhatusel kenasti pähe jäänud. Noormeestel laval on peas muudki, näiteks kenad neiud. Näitlejatele-lauljatele, kes neid noormehi mängivad, saavad igaks etenduseks pähe ka uhked soengud.

Vanemuine seletab oma veebilehel, et «Grease» on 1972. aastal kirjutatud muusikal, mille nimi on laenatud 1950. aastate USA töölisklassi noorte subkultuurilt. Grease­ritest (inglise keeles tähendab grease rasva, määret) poistel oli kombeks oma soenguid pumatiga siluda.

Tõesti tugev pahmakas

Millega sätitakse stiilseks Vanemuise lavastuse noormeeste soengud? Üks peaosalisi on Danny, keda kehastab Uku Suviste. «Pumat see ei ole, aga on kõike muud, mida pähe annab panna,» ütles ta. «Sellise soenguga võiks väikemootorsõidukil ilma kiivrita sõita. See pahmakas, mis pähe tehakse, on tõesti tugev.»

Muusikali tegevus toimub 1959. aastal Rydell High Schoo­lis. Õpilased Danny Zuko ja Sandy Dumbrowski armuvad suvel, sügisel satuvad aga ootamatult samasse kooli. Seal on Danny greaserite kamba juht, kellel ei sobi oma tundeid välja näidata.

Ülikorralik ja pettunud Sandy liitub tüdrukute kambaga. Peale mitmeid katsumusi mõistab Danny viimaks, et Sandy on tema suur armastus. Tüdruk omakorda leiab, et Danny tagasivõitmiseks tuleb tal end veidi muuta.

Uued tegijad

Tallinna linnahallis tõi varakevadel üheksa aastat tagasi «Grease´i» vaatajate ette Andres Dvinjaninov. Miks peaks publik seda nüüd Vanemuises vaatama?

«Paljud ei ole seda veel näinud ja meil on uued tegijad,» põhjendas Suviste. «Ja tegemist on maailma ühe kuulatavaima ja vaadatavaima muusikaliga. Meie puhul on arranžeeringud uues, värskes versioonis.»

Danny näeb Suviste kehastuses välja paljuski Suviste enda moodi. «Karakterilt on ta aga selline, nagu Danny olema peabki – natukene teeseldud, oma kamba liider,» ütles peaosaline. «Tal on ka oma teine poolus, mille ta avab Sandyle. Kuidas need kaks poolust kohtuvad, seda peab nägema!»

Näha tasub ka lavastuse valguskujundust. Kuid mitte ainult selle pärast, et autoriks on rootslasest valguskunstnik Palle Palmé.

Vanemuine on nimelt saanud uue valguspargi, mis valgusala juhi Andres Sarve sõnul annab kujundajale rohkem võimalusi ja samal ajal tarbib kuni viis-kuus korda vähem elektrit.
 

Noortemuusikal

• Vanemuises esietendub laupäeval Jim Jacobsi ja Warren Casey muusikal «Grease».

• Peaosades Getter Jaani või Meribel Müürsepp ja Uku Suviste või Priit Strandberg.

• Lavastaja Georg Malvius (Rootsi), muusikajuht ja dirigent Tarmo Leinatamm.

• Kunstnik Ellen Cairns (Šotimaa), valguskunstnik Palle Palmé, koreograaf Adrienne Abjörn, helikujundaja Andreas Lönnquist (kõik kolm Rootsist).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles