Rahvusraamatukogu tähistab näitusega Kierkegaardi sünniaastapäeva

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusraamatukogu
Rahvusraamatukogu Foto: Liis Treimann

Rahvusraamatukogu fuajeegaleriis avati täna näitus «Taanlasest maailmamees Søren Kierkegaard», mis on pühendatud kuulsa filosoofi 200. sünniaastapäevale.

Näitus annab ülevaate Kierkegaardi elust ja loomingust ning välja on pandud ligi 100 teost eesti, taani, inglise, saksa jt keeltes.

Søren Kierkegaard (5. mai 1813 – 11. november 1855) oli Taani filosoof ja teoloog, keda peetakse esimeseks eksistentsialistiks. Ta sündis õpetatud ja vagas perekonnas, astus 1830 tollal tugevasti Hegeli mõju all olnud Kopenhaageni ülikooli, mässas niihästi Hegeli süstemaatilisuse kui ka Taani luterliku kiriku formaalsuse vastu.

Enamik Kierkegaardi filosoofilistest kirjutistest käsitleb üksiku ja individuaalse olemust. Tema psühholoogilised uurimused analüüsivad emotsioone, mis mõjutavad inimeste valikuid. Just see osa Kierkegaardi mõttetööst on jätkuvalt oluline, sest inimestel tuleb igal ajal valida ja seista oma otsuste eest, olles silmitsi eksistentsiaalsete küsimustega.

Kierkegaardi teoloogilised tööd keskenduvad kristluse eetikale, käsitlevad usku jumalasse ja kirikut kui institutsiooni ning analüüsivad teoloogiat üldisemalt.1843 aastal ilmus Kiekegaardi mahukaim teos -- kaheköiteline «Emb-kumb». Kokku on tema teoseid 28 köidet, millest 14 päevikud.

Näitus valmis Taani Kultuuri Instituudi, Taani Saatkonna ja Eesti Rahvusraamatukogu koostöös ja näitus jääb avatuks 18. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles