Kultuuriministeerium otsib võimalust vabakutselistele ravikindlustuse tagamiseks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakutseliste sissetulek on ebaregulaarne, kuid nad tasuvad oma sissetulekutelt riigile sotsiaalmaksu, ometigi neil puudub ravikindlustuskate.
Vabakutseliste sissetulek on ebaregulaarne, kuid nad tasuvad oma sissetulekutelt riigile sotsiaalmaksu, ometigi neil puudub ravikindlustuskate. Foto: SCANPIX

Kultuuriministeerium pöördus sotsiaalministeeriumi poole palvega leida lahendus ebaregulaarse sissetulekuga inimestele ravikindlustuse tagamiseks.

Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene märkis oma kirjas sotsiaalministeeriumile, et kultuuriministeeriumi haldusalas on üha rohkem inimesi, kes on otsustunud töötada vabakutseliste töötajatena. Nende sissetulek on ebaregulaarne, saades palka näiteks kaks või kolm korda aastas, kuid nad tasuvad oma sissetulekutelt riigile sotsiaalmaksu, ometigi neil puudub ravikindlustuskate.

Ravikindlustus seaduse kohaselt on lisaks sundkindlustusele võimalik saada kindlustatuks ka vabatahtliku lepingu alusel, seda aga siis kui isik on olnud eelneva kahe aasta jooksul kindlustatud vähemalt 12 kuu jooksul.

Kultuuriministeeriumi ettepaneku kohaselt võiks kaotada piirangu, mis kohustab olema eelneva kahe aasta jooksul 12 kuu vältel kindlustatud.

Tänased kehtivad seadused võimaldavad aastaringset ravikindlustuskatet saada ka alustades ettevõtlust näiteks FIE või OÜ juriidilises vormis. Paljud vabakutselistest aga ei ole sellest huvitatud ega pea seda õiglaseks.

Nõgene märkis oma kirjas, et ministeeriumite vahelisel töökohtumisel pakkus ametnik, et vabakutselised võiks end registreerida töötuks, nii oleks neile ravikindlustus tagatud, see aga ei peaks see olema riigi eesmärk.

Lisaks pakub kultuuriministeerium, et isikutele, kel pole võimalik maksta keskmise palga pealt ettemaksu, kuid kes saavad ebaregulaarset tulu ja maksavad riigile sotsiaalmaksu, võiks kehtestada aastase kvalifitseerimisperioodi, ehk kui isik on näiteks 2013. aastal deklareerinud ja tasunud sotsiaalmaksu vähemalt sundkindlustusmäära miinimumi ulatuses, tagatakse talle järgneval kalendriaastal ravikindlustuskate. Kui järgneval kalendriaastal isik kõnealust määra ei deklareeri ega tasu, kaob ravikindlustus 2015 aastast.

Eelmise aasta aprillis esitas riigikogus keskerakondlane Priit Toobal kultuuriminister Rein Langile küsimuse, kuidas tuleks lahendada vabakutseliste tervisekindlustuse probleem? Toona vastas Lang, et küsimusega tegeletakse väga intensiivselt ja lubas lähemal ajal pakkuda välja ka lahenduse.

Mullu detsembris saatis ministeerium ka kooskõlastusringile eelnõu, mis muudab loometoetust saava vabakutseliste loovisiku ravikindlustuse saamise lihtsamaks. Seadusemuudatus vabastab loometoetust saavad inimesed kohustusest toetuse saamiseks registreerida end füüsilisest isikust ettevõtjana. Eelnõu järgi hakkab loometoetuse maksmise perioodil maksma sotsiaalmaksu loovisiku eest loomeliit.

Eelnõu kooskõlastasid märkustega sotsiaalministeerium ja rahandusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles