Galerii: kahekõne keiser Qin'iga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, Tallinna päeval avati Tallinna kunstihoones Euroopa Liidu ja Hiina kaasaegse skulptuuri näitus «Dialoog keiser Qin´iga».

Näitusel eksponeeritakse Euroopa Liidu 27 liikmesriigi ning kolme Hiina kujuri skulptuure, mis moodustavad rahumeelse kunstiarmee ja alustavad oma Euroopa näituseturneed Tallinna kunstihoonest, teatas Raepress.

Kahemeetriste skulptuuride loomine sai idee Hiina keiser Qin´i 8099st elusuuruses terrakotasõdalasest ja hobustest koosnevast armeest, mis leiti 1974. aastal maa alt Shaanxi provintsist Xianis.

Skulptuurid kehastavad tänapäeva visiooni rahumeelselt armeest, millesse pole programmeeritud vallutusi ega vägivalda, vaid soov ühendada maailma ning tekitada Ida-Lääne dialoog läbi kultuuri ja kunsti.

«Tegemist on mitmes mõttes olulise näitusega. Esiteks sümboliseerib skulptuurinäitus koostööd kahe rahvusvahelisel areenil suurt mõju omava jõu – Euroopa Liidu ja Hiina – vahel,» ütles näituse avamisel Tallinna linnapea Edgar Savisaar

«Lisaks rahvastevahelisele dialoogile rõhutab näitus kultuurierinevuste arvestamist ja  sidet eri ajastute ja kultuuride vahel. Kui ükskõik millise riigi armee läheb liikvele, saadavad seda tavaliselt purustused. «Kunstiarmee» on olemuselt rahumeelne, sest ta kutsub unustama erisused ning koondama tähelepanu olulisele – eri rahvusi ühendavatele väärtustele,» rõhutas Savisaar, tänades ühtlasi Tallinna kultuuriväärtuste ametit ja kunstihoonet, kelle ühistöö tulemusena sai  näituse eksponeerimine Tallinnas võimalikuks.   

Näituse koostas Brüsseli galerii QuArt. Tallinna näituse kuraator ja kujundaja on skulptor Tiiu Kirsipuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles