Rahvatantsijad tõmbasid suurel peol mängu Raadi järve

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raadi järve äärde eile õhtupoolikul kogunenud mitu tuhat pealtvaatajat said üle hulga aja osa suurest tantsupeost. Tantsumustrid olid muusika saatel iseenesest kaunid vaadata. Peale selle kandis Tartumaa tantsupidu «Püha» sügavat ja ilusat mõtet.

Stsenaariumi autor Astrid Hallik koostöös peo üldjuhi Uve Saarega oli tantsud proloogi ja finaali vahel reastanud nõnda, et seekordse rahvatantsupeo juhtmõte pühade asjade tähtsusest tuli pooleteise tunni jooksul ilmekalt esile.

Püha on kodu – ja järve kaldale püstitatud püstkoda oligi soome-ugri algaegadel elumaja ehk kodu. Püha on olnud ka vesi. Nii näiteks on allikatelt abi otsitud ja nende poole pöördumisel austust üles näidatud. Juba rahvatantsupeo proloogis tuli mängu vesi kui puhastav püha aine: Veteema läkitas oma tütred masinate saastast puhastavat äiksevihma loitsima. (Õnneks oli loits mängult ja kõu kärgatas vaid salvestiselt.)

Kui maailma müra ja kiirus liiga suureks paisuvad, laseb Veteema veed valla ja peale kosutavat vihmasagarat lubab oma tütred puhtaks pestud maale tantsima. Üks tema tütardest soovib jääda inimeste ilma uut kogema ja otsima seda, mis püha. Tähtis on ära tunda, mis on püha, seda hoida ja edasi kanda. – Selline on stsenaariumi autori lühikokkuvõte tantsupeo algusest.

Tantsijaid oli vaatajate ees peaaegu poolteist tuhat, nende hulgas nii hallipäiseid kui ka lapsi. Noorim osaleja oli nädal tagasi nelja-aastaseks saanud Andreas Peeter. Ta kuulub koos oma isa, Vara vallavanema Väino Kivirüüdiga ülikooli rahvakunstiansambli vilistlasrühma.

Paljud vaatajad olid tulnud Raadile juba paar-kolm tundi enne tantsijate esimest etteastet. Avatud oli käsitööküla, kus tegutsesid õpitoad ja mängukoolitus. Jääkeldris oli võimalik vaadata Tartumaa pärandiretkede fotopäevikuid.

Publikut kogunes nii palju, et korraldajad ei olnud osanud seda oodata. Peo algus viibis viis minutit. Selle ajaga kahanes sajameetrine piletisaba tublisti lühemaks. Viimased hilinejad astusid aga Raadi väravast sisse pool tundi pärast tantsupeo algust.

Peo korraldas Tartumaa Rahvatantsujuhtide Liit eesotsas juhatuse esimehe Tarmo Lil-loga, koostööd tehti Eesti Rahva Muuseumi ja Tartumaa Omavalitsuste Liiduga. Tartumaal pole olnud 13 aastat nii suurt pidu, millest võtavad osa rahvatantsijad lastest seeniorideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles