Fotod: riigivanemate kenotaafi ideekonkurss jõudis lõpule

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavusel märtsiküüditamise aastapäeval kuulutas MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum koostöös Eesti Arhitektide Liidu ja Eesti Kunstnike Liiduga välja ideekavandivõistluse kenotaafi rajamiseks üheksale Eesti riigivanemale-riigipeale, kelle matmiskoht on teadmata.


Võistlustööde esitamise tähtajaks 14. juunil 2013 laekus 21 kavandit. Žürii kogunes 17. juunil koosseisus Jaan Elken (esimees), Trivimi Velliste, Elle Lees, Katrin Koov, Urmas Kaldaru ja Mare Mikof. Eksperdina osales Tiit Trummal. Žürii tõdes, et võistluse tingimustele vastas 19 tööd.

Kolme aruteluvooru käigus jäid sõelale alljärgnevad tööd. Esimene auhind (3000 eurot) määrati üksmeelselt võistlustööle «Laine», teise auhinna (2000 eurot) pälvis kavand «Kodus» ja kolmanda (1000 eurot) kavand «Jäämäe tipp». Määrati ka kolm ostuauhinda kavandeile märgusõnadega «Teelõik tundmatusse», «Koduta kivid» ning «Kivitäht».

Nimeümbrikute avati neljapäeval Tallinna Linnaarhiivis. Võidutöö «Laine» autorid on Joel Kopli, Juhan Rohtla, Koit Ojaliiv ja Eik Herman büroost Kuu Arhitektid. Teise koha saanud töö «Kodus» autorid on Andrea Tamm, Kristjan Tamsalu ja Siim Karro. Kolmanda koha pälvinud töö «Jäämäe tipp» autoriks on Mark Grimitliht.

Mälestusmärk rajatakse Tallinna Metsakalmistule president Konstantin Pätsi perekonna matmispaiga lähedusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles