Meelis Pai: kultuuriministeerium ei anna loovjuhtidele võimalust eksida

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorollo konverents hotellis Euroopa. Meelis Pai.
Autorollo konverents hotellis Euroopa. Meelis Pai. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Aprilli alguses Nukuteatri juhi kohalt vabastatud Meelis Pai ütles täna Tallinnas Keskerakonna korraldatud Autorollo konverentsil esinedes, et kultuuriministeerium ei anna loovjuhtidele võimalust eksida ning riskijulguse puudumisel ei sünni kultuuritegelastelt enam innovaatilisi ideid.

«Kultuuriministeeriumis valitsev partei ei tohi külvata hirmu. Hirm genereerib paigalseisu, see omakorda pärsib kreatiivsust ja saavutusi. Kõik asjad on omavahel seotud ja nii me jõuame ajajärku, kus riik, andes kultuuri heaks ühe euro, ei saa vastu mitte euro ja 30 sendi eest vaid võib-olla 15 sendi eest,» rääkis Pai.

Pai märkis, et kui korrastamise asemel lammutada, on selle kõige tulemus suurte innovaatiliste ideede puudumine, kuna riske ei julge keegi võtta. Ta lausus, et sellega taandub kultuur näiliselt riskivabasse kunstitegemisse, kvaliteet langeb ja see toob kaasa omakultuuri tarbimise vähenemise.

«Kultuurminister ei tohiks olla mentaliteediga «käsen, poon ja lasen». Kultuuriminister peab olema loojate juht kõige paremas tähenduses. Ta peab olema eeskuju, kuulaja, mitte aga manipuleerima, survestama, kinni mätsima ning viima Eesti kultuuripoliitikat moraalsele allakäigule,» sõnas Nukuteatri endine juht.

Pai märkis, et kui kultuurijuhtidele ei anta võimalust teha kultuuriruumi huvitavaks, on tulemuseks ühe põlvkonna eemaldumine kultuuri tõmbekeskustest, mis omakorda toob kaasa noorte tõmbumise digi- ja virtuaalmaailma.

«Usalduse kaotus oma kultuuri vastu annab tõukejõu teiste kultuuride pealetungiks. Kui kultuuriministeerium ei hoia piisavalt loojaid ja loovjuhte ei anna neile võimalust eksida, siis me jõuame aastakümnete pärast ajajärku, kus me oleme väliseestlased omaenda kodumaal. Riik peab usaldama oma loojaid maast madalast ja tegelema rohkem tuleviku, mitte minevikuga,» sõnas Pai.

Nukuteatri nõukogu otsustas aprilli alguses teatri juhi Meelis Pai usalduse kaotuse tõttu ametist vabastada. Meelis Pai juhtis riiklikku nukuteatrit alates aastast 2000.

Nukuteatri uueks juhiks sai seni Rakvere teatrit juhtinud Joonas Tartu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles