Tundmatu kuulsus

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Kübar
Risto Kübar Foto: A.Peegel

Olen Risto Kübarat näinud ihualasti rohkem kui ühtegi teist võõrast meest. Ei saa salata, et tegemist on seksika mehega. Tema riieteta mängitud rollid, tema lavaline alastus pole provotseeriv, vaid rollist tulenev ja põhjendatud. Eriliseks ja üheks põnevamaks eesti näitlejaks muudab Kübara kogu tema isiksus, tema rollide vaimne ja füüsiline pingestatus, sajaprotsendiline pühendumine mängule.

Risto Kübar on jõuline näitleja, samas mõjub ta laval ingellikult, haprana, millegi-kellegi väga õrnana, mis võib juba peale puhumisel laiali lennata. Temas peituvad vastuolud muudavad ta salapäraseks ja tabamatuks.

Ühtepidi on Risto Kübar teater NO99 näitlejatest kõige vähem tuntud, ta ei osale menuseriaalides, reklaamides ega figureeri seltskonnameedias, teiselt poolt on ta Euroopa teatriringkondades kõige tuntum Eesti näitleja – tema foto avab Saksamaa ühe olulisema sõnateatri Münchner Kammerspiele uue hooaja paksus raamatus näitlejate galerii.

Ettepanek teha kaasa Münchner Kammerspiele lavastuses on võrreldav sellega, kui mõni Eesti jalgpallur ostetaks FC Bayerni Müncheni meeskonda.

Kübar pole teatri ootusi petnud. Tema mängitud peaosa lavastuses «Orpheus steigt herab» kiitsid Berliini mõjukale teatrifestivalile Theatertreffenile kohale sõitnud kriitikud. Eelmine reede esietendus Münchner Kammerspieles Risto Kübara ja Benny Claessensi lavastus «Spectacular Lightshows Of Which U Don’t See The Effect», mis samuti pälvis Saksa meedias, sealhulgas mõjukas Süddeutsche Zeitungis, vaid positiivset vastukaja.

Kusjuures need Saksa meedias kiita saanud rollid pole seotud NO99 ja Münchner Kammerspiele koostööga. Tegemist on puhtalt ühe näitleja, kes tegelikult ei räägi saksa keelt (!), võimsa läbilöögiga.

«Risto on multitalent,» iseloomustas «Orpheus steigt herab» ja «Three Kingdomsi» lavastaja Sebastian Nübling. «Risto on väga hea näitleja, tantsija ja laulja. Teiselt poolt on ta täiesti omalaadne isiksus, kes särab laval. Lisaks on ta väga huvitav vestluspartner.»

Münchner Kammerspiele pea­dramaturg Julia Lochte nimetab Kübarat väga heaks näitlejaks ja ütleb, et näitlejana laval kehastab Kübar alati natuke võõrast ja teistsugust tüüpi. «Teistsugust üleüldisemas mõttes.»

Risto Kübar jätab pelgliku ja inimestest eemale hoidva mulje. Ta pigem jälgib kui sekkub. Kohe kindlasti pole ta arg – olla pea kolm tundi kestva etenduse publiku ees sõna otseses mõttes alasti, nagu ta seda on «Spectacular Lightshows», nõuab julgust ja enesekindlust. Lihtsalt Kübara meedium pole avalikud sõnavõtud, tema dialoog ühiskonnaga toimub teatrisaalis.

Kübar avaneb laval. See on ka põhjus, miks ta ei taha avalikult mõtiskleda, mida talle Saksamaa nimekas teatris mängimine tähendab või miks ta «Spectacular Lightshow’s» alasti laval on. Risto Kübar on nagu uus Ita Ever – huvitav näitleja, kes intervjuudest sõbralikult, kuid järjekindlalt keeldub.

Detsembris 30. sünnipäeva tähistav Risto Kübar on pärit Koselt, ta on lõpetanud Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli Priit Pedajase juhendatud 22. lennu. Viimased seitse aastat on ta näitlejana töötanud teatris NO99, kus praegu teeb suurepärase rolli lavastuses «Iga eht südamelöök». 2004. aastal pälvis Kübar Voldemar Panso nimelise preemia, 2006. aastal Kristallkingakese auhinna noorele näitlejale ning 2012. aastal hinnati tema triksteri rolli lavastuses «Three Kingdoms» parima meeskõrvalosa auhinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles