Katusekino eksportis end Riiga

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Hoovikino, kummardusega filmimaailma suurkujudele.
Riia Hoovikino, kummardusega filmimaailma suurkujudele. Foto: Katusekino

Neljandat aastat Tallinnas Viru keskuse katusel tegutsev Katusekino laiendab geograafilist haaret – nädalavahetusel avati Riia kesklinnas filiaal Kino Pagalms, ent mitte katusel, vaid hoovis.

«Me ei leidnud Riiast ühtki sobivat katust,» põhjendas maa peale tagasitulekut Katusekino eestvedaja Aivar Laan. Ka tõlkes tähendab Kino Pagalms just Hoovikino.

400-kohaline vabaõhukino asub aadressil Blaumana 20, renoveeritava kvartali sisehoovis, mille ümbruses tegutseb hulgaliselt loomeettevõtteid. Filme näidatakse iga päev kuni suve lõpuni, repertuaari jagatakse Tallinna emakinoga.

Ei erine ka pileti hind – tavapääse maksab 3 latti ja 50 santiimi ehk viis eurot – ega tehniline varustus: digitaalne projektor, 8 x 11 meetri suurune väliekraan ja personaalsed WiFi-kõrvaklapid, millest tuleb heli.

Sama tehnika oli eelmisel aastal kasutusel Pärnus, kus Katusekino tegutses Rannakino nime all. Paraku ebaõnnestunult – nappis nii publikut kui ilusat ilma. «Pärast seda otsustasime laiemalt ringi vaadata ja maandusime Riias, ega kahetse seda,» ütles Laan.

Esimese nädalavahetusega kogus Hoovikino 200–300 vaatajat seansi kohta, Riia esimese vabaõhukino võtsid entusiastlikult vastu ka sotsiaalvõrgustik ja press.

Just viimane tõstis sellega seoses esile laienevat kinorepertuaari – enamik filme, mida Hoovikino näitab, pole Lätis varem ekraanile jõudnud.

Juba on Hoovikino järgmiseks aastaks lülitatud ka Riia kui Euroopa kultuuripealinna programmi.

Kokku on Riias kolm suurt kobar- ja kaks väiksemat väärtfilmide kino. Kinokülastusi elaniku kohta oli Lätis mullu 1,13 (Eestis 1,96), keskmine kinopilet maksis kolm latti ehk 4,27 eurot (Eestis 4,4 eurot).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles