Anu Raud sai kunstiakadeemia emeriitprofessoriks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Anu Raud oma muuseumis kootud rahvuslike mänguasjade keskel.
Kunstnik Anu Raud oma muuseumis kootud rahvuslike mänguasjade keskel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile valiti Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessoriks tekstiilikunstnik ja disainer Anu Raud.


Anu Raud on üks Eesti edukamaid tekstiilikunstnikke, kelle professionaalse loometee algus jääb aastasse 1961. Ta on alates ERKI lõpetamisest 1967. aastal olnud seotud Eesti rahvakunsti uurimise, kogumise ja selle esteetikal ja sisulisel rikkusel põhinevate tarbeesemete disainimisega - tema kujundada ja juhendada on olnud rahvakunstikombinaadi UKU toodang.

Eesti Kunstiakadeemias on Raud õpetanud vanemõpetaja ja dotsendina 20 aastat ning aastatel 1994-2001 oli professor Viljandi Kultuuriakadeemias. Samal ajal juhendas ta Eesti Kunstiakadeemia erinevate erialade suviseid etnograafiapraktikaid, mida ta teeb tänaseni.

Raud on pälvinud rohkelt austavaid tiitleid. Äsja valiti ta aasta tekstiilikunstnikuks 2008 ning tema vaip «Kogujad», mis võitis ERMi sajanda juubeli auks korraldatud vaibakonkursi, avati pidulikult Eesti Vabariigi sünnipäeval.

Kunstnik on pälvinud Eesti Kultuurkapitali aastapreemia, Kristjan Raua nimelise preemia, Oskar Looritsa preemia, Carl Robert Jakobsoni medali, Valgetähe ordeni III järgu, Viljandimaa vapimärgi ja palju teisi tunnustusi.

Ta on Viljandi maakonna ja Kihnu valla aukodanik ja ERMi Sõprade Seltsi auliige.

Praegu elab ja töötab kunstnik Viljandi maakonnas Pärsti vallas Kääriku talus, kus juhendab Eesti Kunstiakadeemia ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuurikolledži üliõpilasi. Samuti on ta Pärsti vallavolikogu liige ning Heimtali koduloomuuseumi juht ja samanimelise rahvakunstilaada korraldaja.

Heimtali koduloomuuseumi kogud ja hoone kinkis Anu Raud nende säilimise eesmärgil sellel aastal Eesti Rahva Muuseumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles