Kunstioksjonil läks hasartseks pakkumiseks

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Valteri maal "Väikest salmi ümisedes" müüdi 23 000 krooniga, alghind oli 15 000 krooni.
Edgar Valteri maal "Väikest salmi ümisedes" müüdi 23 000 krooniga, alghind oli 15 000 krooni. Foto: Ester Vilgats

Eile Pärnus Sunseti Kapteni salongis toimunud E-Kunstisalongi 22. oksjon õnnestus kunstisalongi juhataja Tiia Karelsoni hinnangul väga hästi, näiteks osteti ära kõik Edgar Valteri 17 maali, kusjuures enamiku puhul toimus hasartne pakkumine.


Nii kerkis 17 500kroonise alghinnaga müüki pandud õlimaali „Õrnalt kurb“ hind 51 000 kroonini, „Enne pattulangemist“ müüdi 24 000 krooniga, alghind oli samuti 17 500 krooni.



„Punane tulp“ leidis omaniku 18 000 krooniga (alghind 13 000), „Väikest salmi ümisedes“ läks 15 000kroonise alghinna juures kaubaks 23 000 krooniga, „Vana teater“ aga 22 000 krooniga (alghind 6500 krooni).



Enne oksjoni seda osa, kus Valteri maalid pakkumisele tulid, tekkis oksjonihaamrit hoidnud Mart Sanderil mõte, et naljaga pooleks võiks kõik kunstniku tööd korraga enampakkumisele panna.



Tiia Karelson arvutas välja, et 235 000 eest tuleks see tõepoolest kõne alla ja enamikule üllatusena leiduski ostjate hulgas inimene, kes kõik 17 maali selle summa eest oleks ära ostnud. Siis aga meenus Karelsonile, et töödele on pakkumisi tehtud telefoni teelgi, ja see mõte jäi katki.



Edgar Valteri 80. sünniaastapäevale pühendatud oksjoni osa osutus sedavõrd populaarseks tõenäoliselt selgi põhjusel, et kõigi müüdavate maalide reproduktsioonid on peale oksjonikataloogi Leelo Tungla koostatud raamatus „Pärg on pärg“.



Tammerraamatu kirjastatud albumis, mis raamatupoodidesse müügile jõuab, on Tungal igale maalile ühe või mitu Eesti luuletaja luuletust välja otsinud ja selle kaudu on iga töö pealkirja saanud - autor nimelt polnud oma töödele nime pannud.



Et raamatut esitleti enne oksjonit, oli ostjatel tõenäoliselt palju suurem huvi soetada endale maal, mida kõik ülejäänud võivad üksnes raamatust näha.



Oksjoni traditsioonilises osas oli esitatud 45 teost 33 autorilt, millest märkimisväärse osa moodustasid Pallase koolkonna klassikud Aleksander Vardi, Johannes Uiga, Valdur Ohakas, Nigul Espe, Kristjan Teder, Eduard Kutsar jt.



Esindatud oli ka 20. sajandi II poole noorte kunstnike julge looming (näiteks Malle Leis, Enn Põldroos ja Kaljo Põllu), samuti väliseesti kunstnike Endel Kõksi ja Erich Pehapi meeleolukad joonistused ning Richard Söödi rahvusromantilised stseenid. Tänapäeva suurmeistrite loomingust olid enampakkumisel veel Tiit Pääsukese, Peeter Mudisti, Imat Suumanni jt tööd. 45 teosest leidus ostja poolele.



Karelson, kes korraldab kunstioksjoneid juba kümme aastat, tõi esile, et seekordsel enampakkumisel oli tavapärasest rohkem neid, kes osalesid telefoni teel või olid teinud kirjaliku pakkumise.



„Praegusel ajal võib-olla ei ole väga aktuaalne olla rikas või omada raha. Aga saab ka sel moel, et sa ei esine oksjonisaalis oma finantsidega, vaid korraldad seda asja natuke teistmoodi,“ põhjendas Karelson.



Oksjonile oli kohale tulnud umbes 30 inimest. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles