Draama toob Tartusse Hermanise ja poliitteatri

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draama 2009 programmijuht Kadri Kasterpalu kahe aasta eest Draama 2007 korraldamas.
Draama 2009 programmijuht Kadri Kasterpalu kahe aasta eest Draama 2007 korraldamas. Foto: Kalev Saar.

Tartus tuleb sügis taas teatrine – peale traditsioonilisele parimate lavastuste mõõduvõtmisele Draama 2009 lisab septembrikuule vürtsi ka Baltimaade algupärase dramaturgia festival «Balti teatrisügis», mis seekord toimub Eestis.


Piletid läksid eilsest müüki ja huvilistel tasub kiirustada, sest eile pärastlõunal oli mõnele pealinna teatri lavastusele alles vaid piiratud arv vabu platse. 



Samas oli programmijuhi Kadri Kasterpalu sõnul piisavalt ruumi veel näiteks festivali aukülalise,  Läti nüüdisteatri suurkuju Alvis Hermanise lavastusele «Vaikuse hääl» . Mullu sai see lavateos Poola rahvusvahelisel draamafestivalil KONTAKT nii grand prix’ kui ka ajakirjanike auhinna.



Draama 2009 võistlusprogrammis asub seekord auhinda noolima 15 lavastust, mille on kõik suuremad teatrid ise välja valinud. Otsuse langetab seitsmeliikmeline rahvusvaheline žürii, kuhu eestlastest kuuluvad näitleja Anu Lamp ja semiootik Peeter Torop.



«Balti teatrisügis» toob lisaks Eesti dramaturgiale Tartusse kaks lavastust nii Leedust kui ka Lätist. Tingimuseks on, et tegu peab olema Baltimaade algupärase dramaturgiaga.



Lõunanaabrite teatrikunst


Leedu teatri Utopia lavastuses «Dekaloog» räägivad kaheksa noort läbi oma kogemuse kaasaegse inimese hingeseisundist, jõudes arusaamisele, et kümme käsku kehtivad tegelikult igas situatsioonis. Lisaks toovad leedukad festivalile ka soolo-performance-ooperi «Izadora», mis on inspireeritud legendaar­se moderntantsija Isadora Duncani elust. Loo on lavastanud noored tantsijad ning tegu pole mitte Duncani enda elulooga, vaid tema andunud fänni hingeelu kujutamisega.



Poliitilise teatri konverents


Läti Rahvusteater saabub festivalile lavastusega «Bille», mis kujutab silmapaistva läti luuletajanna elu esimese iseseisva Läti Vabariigi ajal, kajastades toonase Riia varjatumat poolt – elu üüritud tööliskorteris. Teise külalisena toovad lõunanaabrid siia iseseisva projektiteatri TT lavastusega «Indrans», mis põhineb läti klassiku Rudolfs Blaumanise kuulsaimal näidendil. Truppi on koondatud viie erineva läti teatri näitlejad.



Lisaks sellele toimub Draama raames veel ka poliitilisele teatrile pühendatud konverentsipäev. Ühe korraldaja Madli Pesti sõnul on tegu hetkel teatriringkondades väga aktuaalse diskussiooniteemaga. Konverentsil peetakse seitse ettekannet, teiste hulgas saavad sõna ka kaks esinejat Saksamaalt.



«Saksamaad peetakse poliitilise teatri lipulaevaks ning idee ongi just selles, et eestlased saaksid õppida sakslaste kogemusest,» kõneles Pesti.



Konverentsipäevale eelneval õhtul etendub spetsiaalselt ka NO99 lavastus «Kuidas seletada pilte...», et ka väliskülalised saaksid eesti ühe poliitilise teatri näite üle diskuteerida.



Peale selle toimub enne Draama algust ka lasteprogramm Draamake, mis seekord keskendub paljuski muusikale ja laulmisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles