Tõnis Mägi «Koit» jäi peokavast välja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Mägi.
Tõnis Mägi. Foto: Priit Simson.

Eesti rahva üks sümbollaul ning noorte laulupeol ainsana kordamisele tulnud Tõnis Mägi legendaarne «Koit» sel peol laulukaare all ei kõla.

Kavast on see lugu küll välja jäänud, kuid nö ametliku osa lõppedes võib spontaanse laululusti jätkudes lugu siiski rahvasse jõuda.


Laulupeo kunstilise juhi Ants Sootsi sõnul arvati sel ajal, kui üldlaulupeo kava kokku pandi, et see lugu muutub liiga üleekspluateerituks.

Tänavune kava pandi nimelt kokku juba kolm aastat tagasi ja siis ei teatud, millise uue tähenduse lugu vahepeal eestlaste jaoks saavutab. «Me kartsime, et see lugu kaotab senise tähenduse,» tõdes Soots.

Loo kavasse lisamise viimane aeg oleks olnud läinud aasta jaanuaris. «Seda mehhanismi on nüüd väga raske tagasi keerata,» selgitas ta.

Poistekooride liigijuhi ja ühendkooride dirigendi Hirvo Surva arvates ongi hea, et see laul mõni aeg seisab. «Tõnis Mägi «Koit» on nagu hea konjak, mis aastatega seistes ainult paremaks läheb,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles