Eestlaste loodud programm aitab muuseumides orienteeruda

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefoni abil saab infot just sellest , mis huvi pakub.
Nutitelefoni abil saab infot just sellest , mis huvi pakub. Foto: Reuters/SCANPIX.

Järgmise aasta algusest saavad nutitelefonide omanikud eestlaste välja töötatud programmi Smartmuseum abil leida enda huvidele vastavat infot Firenzes ja Maltal asuvate kultuuriobjektide kohta, Eesti muuseumid praegu programmi lülitunud pole.


Programm töötab nii, et teenuse kasutaja peab internetileheküljel registreeruma ja täitma ankeedi, pannes kirja enda huvid, millega seoses ta tahaks infot saada, selgitas Targa Keskkonna rakendusvaldkonna juht Külli Sarna.

Seejärel tuleb telefonile laadida vastav rakendus ning pärast seda võtab programm ühendust muuseumi infot pakkuva programmiga, mis hakkab inimesele tema telefonile andma ankeedi põhjal teda huvitavat infot.

«Telefon ei pea olema väga kõrgtehnoloogiline. Piisab sellest, et soovija saab alla laadida vajaliku programmi,» lisas Sarna.

Euroopa Liidu finantseeritav programm lülitub tema sõnul kasutusse järgmise aasta alguses. Praegu ei ole veel täpselt, mis muuseumid süsteemi rakendama hakkaksid, kuid esimesed rakendused hakkavad toimima Firenzes ja Maltal.

Kui Eesti või mõne muu maa muuseumid programmist huvitatud peaksid olema, lülitatakse süsteemi ka nende poolt pakutav info.

«Programmi idee tuli sellest, et tekkis vajadus pakkuda inimestele individuaalseid teenuseid. Projekti eelis on, et selle kohta, mis inimest huvitab, ta ka infot saab,» rääkis Sarna.

Teenuse maksumus ei ole veel selge, sest ei ole täpselt teada, mis ja kui suurtes kogustes sisu erinevad kultuuriasutused programmi kaudu jagada soovivad. Väga kalliks see hind tarbija jaoks osutuda ei saa, kuna asi peab olema inimestele siiski kättesaadav.

Smartmuseumi projekti juhib Eestis tehnoloogia arenduskeskus ELIKO. Spetsifikatsiooni töötasid välja Tanel Tammet, Alar Kuusik ja Innar Liiv. Projekti serveri tarkvara valmistab OÜ Apprise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles