Soundwave’i bändivõistlusel säravad indiemehed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Robamile, Mihkel Robamile, Rod-Hendrik Einloole, Sten Kaasikule ja Sander Pallile ütlevad muusika ette meeled.
Markus Robamile, Mihkel Robamile, Rod-Hendrik Einloole, Sten Kaasikule ja Sander Pallile ütlevad muusika ette meeled. Foto: Raigo Pajula

Nädala algul selgusid rahvahääletusel bändikonkursi Coca-Cola Soundwave Powered By MTV kolm finalisti. Hiljemalt 7. augustiks valib 13-liikmeline muusikaekspertidest koosnev žürii selle kolmiku seast välja võitja, kes saab auhinnaks heal tasemel video. Värske muusikavideo jõuab kõikide MTV Baltikumi kanalite mängukavasse kõige tihedama rotatsiooniga, kirjutab Ragnar Teeveer.

Badass Yuki ei taha end liigitada

Trajektooril Tallinn–Tartu–Luksemburg tegutsev lo-fi-duo Badass Yuki finaali jõudmist ise tõenäoliseks ei pidanud. «Soundwave’il osalesime puhtalt selle pärast, et žürii tundus väga asjatundlik ning otseselt polnud meil midagi kaotada,» räägib bändi laulja Mart Avi.



Huvitaval kombel alustas eesti bänd tegevust hoopis pisikeses suurhertsogiriigis otse Euroopa südames.



«Olime lihtsalt kaks sõpra, kes otsustasid ühel hetkel oma loomingulised võimed ühendada. Seega hakkasime pooljuhuslikult ühe Luksemburgi raudteejaama juures asuva hotelli toas koos muusikat lindistama – kui seda muusikaks nimetada saab,» meenutab Avi tagasihoidlikult bändi sünnilugu. «Kui suvi kätte jõudis, leidsime ennast taas Eestist ning hakkasime neid «sessioone» ka siinmail harrastama.»



Ühtegi silti Badass Yuki endale külge kleepida ei taha, sestap keelduvad tüübid põhimõtteliselt enda loomingut mõne muusikastiili alla liigitamast. Ometi seisab bändikonkursi kodulehel ka neid tutvustavas tekstis selgelt: «Musa stail: indie.»


«Mõistel «indie» pole ei otsa ega äärt ning just seda iseseisvust jääb selle termini puhul järjest vähemaks,» püüab Avi hägusat määratlust lahti mõtestada.



Otseseid eeskujusid noored muusikud esile tuua ei oska, kuid endi sõnul läheb neile korda igasugune kvaliteetne muusika. Eesti artistidest hindavad noormehed Vaiko Eplikut, Röövel Ööbikut, Boraxit, Stellat, Chalice’i ja Rein Fuksi plaadifirma Seksound alla kuuluvaid punte.



«Utoopias produtseeriks meie plaati Martin Hannet või hoopistükkis Animal Col­lec­tive’i tüübid või Kevin Shields,» on duomehed öelnud.



Koosseis


Mart Avi – vokaal, elektroonika ja rütmid


Paul Sild – kitarrid



Justified Olöf and the Zippy Robots


Vaiksed ja vaoshoitud Viljandi indie-poisid pika nimega bändist Justified Olöf and the Zippy Robots said vahetult enne bändikonkursi algust valmis oma esimese demo.



«Võistlus tundus hea võimalusena meie muusikat ka laiemale publikule tutvustada,» räägib Soundwave’il osalemise põhjustest ansambli bassimees Juhan Rehand.



«Finaali jõudmine on meie jaoks suur kordaminek. Muidugi lootsime finaali jõuda, kuid ei pidanud seda reaalseks,» on bändikaaslased Rehandiga otsekohe nõus.


Bänd alustas viieliikmelisena, kuid pärast laulja lahkumist võttis kitarrist vokaali enda hoolde ja kenasti saadakse hakkama ka neljakesi.



Ülikeerulisel nimel muusikute sõnul sügavat tagapõhja ei ole. «Bändile oli vaja kiiresti nimi panna, kui tulemas oli esimene live. Otsustasime, et tahame midagi originaalset ja meeldejäävat. Sealt tulebki selline pikk nimi,» selgitab Rehand.


Bloc Party, Arctic Monkeys, Foals ja mitmed teised indiebändid, aga samas ka Ra­diohead, Sigur Rós ja Foo Fighters kuuluvad kollektiivide hulka, kelle loomingust Viljandi nelik lugu peab ja inspiratsiooni leiab.



Suureks eeskujuks peab Justified Olöf and the Zippy Robots ka Soundwave’i eelmise aasta võitjat lack of Eoinsit. «Need bändid on kujunenud meie eeskujuks, sest kuulame iga päev ise nende muusikat,» räägivad noormehed.



Oma loomingu kohta ütlevad nad lühidalt: «Teeme sellist muusikat, mis ka meile endale väga korda läheb.»



Esimese kauamängiva lubavad indierokkarid välja anda kohe, kui mõni plaadifirma nende vastu huvi üles näitab.



Koosseis


Anton Ventsel – kitarr, vokaal


Rene Ergma – kitarr


Juhan Rehand – bass


Rasmus Kosseson – trummid



Rustpack libises kergelt edasi


Tallinna alternatiivrokkarid panid oma bändi kokku eelmise aasta alguses Arukülas.


«Otsustasin klaverit mängima hakata, ja et asi huvitavam oleks, kaasasin sõber Rodi, kes hakkas trummirütmi tegema,» räägib ansambli sünnist pianist Sander Pall.



«Värvi lisamiseks kutsusime Markuse, kelle palvel liitusid ka Sten ja Mihkel,» lisab Rod-Hendrik Einloo.



1987. aastal Moskvas Punasele väljakule maandunud amatöörpiloodi Mathias Rusti vägitegudest inspireerituna sai ansambel nimeks Rustpack.



Palli sõnul ei pidanud ka nemad alul finaali pääsemist kuigi tõenäoliseks.


«Palju me seda ei arutanudki, panime oma lood sinna üles ja siis asjade käiguga edasi libiseda oli juba kerge. Kui poolfinaali saime, siis muutus kõik kuidagi tähtsamaks,» räägib laulja Markus Robam osalemisest Soundwave’il.



«Erinevatel toredatel konkurssidel osalemine on ühe noore bändi kohus – reklaam ei kasva ju puu otsas ja kuulajaid ei leia proovigaraažist,» lisab bassimees Robam.


Eeskujudena oskab nooruke indiepopikvintett välja tuua Coldplay, Radioheadi, The Killersi ja Snow Patroli. «Kunagi ammu sai palju Michael Jacksoni kassette kuulatud ja järele lauldud, need mõjusid alati,» meenutab Robam.



Juba Eesti Ian Curtiseks tituleeritud võimekas vokalist on laulmisega tegelenud lapsepõlvest saadik.



«Markuse puhul oli muusikaga tegelema hakkamisel oluline roll vanemal vennal, kellega laulis koos Tallinna poistekoori ridades,» tutvustab Mihkel bändi häält. «Hiljem õppis ta aastakese klaverit.»



koosseis


Markus Robam – vokaal


Mihkel Robam – bass


Rod-Hendrik Einloo – trummid


Sten Kaasik – kitarr


Sander Pall – klaver

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles