Tisleri talu kirvenäitus ootab vaatajaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Tamme kirvenäitus Tisleri talus.
Hanno Tamme kirvenäitus Tisleri talus. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Kirvest, andke mulle kirvest - see hüüe kultusfilmist "Mehed ei nuta" on tuntud paljudele ja tõelist kirveste küllust saab näha praegu Väike-Maarja vallas Kaarma Tagakülas asuva Tisleri talu õuel.


Tisleri talu peremees, koduloouurija ja vanavara koguja Hanno Tamm otsustas tänavu varasuvel, et paneb taluõuele üles näituse aastate jooksul kogutud kirvestest, haamritest ja saagidest. Rohkem kui saja eksponaadi hulgas on aukohal kirved.

Hanno Tamm rääkis, et mõte neist läbi sajandite inimkonnale olulistest töövahenditest taluõuele näitus teha tekkis tal oma tallu kogunenud vara üle vaadates ja korrastades. 1965. aastal vanavara koguma hakanud Hanno Tamme kirvekollektsioonis on talle kallite mälestustega seotud need kirved, mis teeninud Tisleri talu enam kui 70 aastat.

Sügisel seitsmekümneseks saav Hanno Tamm mäletab paari kirvest juba oma varasest lapsepõlvest. Läbi ajalootormide on need tööriistad säilinud Tisleri talumajapidamises tänaseni. "Iga kirves on oma ajalooga ja eriilmeline. Mõni vähem kulunud, teine rohkem," sõnas

Hanno Tamm ja näitas kiilukujulist puulõhkumiskirvest, mis rängast tööst nii deformeerunud, et praktilist väärtust tal enam pole ja sobib veel vaid vaatamiseks. "Kirveste eripära algab juba varreavast. Asjatundjad on mulle selgitanud, et kandilise avaga kirved on saksa tüüpi, ovaalse silmaga vene või skandinaavia maade omad," selgitas Tamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles