Uued plaadid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taylor Swift
Fearless
(Universal)
Taylor Swift Fearless (Universal) Foto: Pm
Roosamanna kantripop

Taylor Swift
Fearless
(Universal)


Kantrimuusika puhul ootaks üleskeeratud teksaseid ja kabjaplaginat, kuid selles osas laseb preili Swift pettuda. Loole «Love Story» tehtud videos näeb noorukest kantritähte hoopistükkis maani pikas valges kleidis Romeo ja Julia teemal romantikat tegemas. Esimese paralleelina meenub üks lauljatari eeskujudest Lee Ann Rimes tänu filmis «Kole koiott – baaris ainult tüdrukud» kõlanud lugudele, suurt vahet ei teegi.

Nagu sellelgi, kuivõrd siin on rohkem kantrit või poppi, vahest rokkigi. Aga pisikestele tüdrukutele meeldib. Üks teismeline piiga kirjutab oma blogis: «Jälle superhea artist. Ta kirjutab kõik oma lood ise... wow... Ja ta laulab hästi.» Suure lombi tagant on varases nooruses lauljakarjääri alustanud Taylor Swiftil ette näidata vägagi auväärsed edetabelikohad. Jääb vaid loota, et täht ei hääbu ning pakub teistelegi noortele head eeskuju. Nagu meie Kerligi. On roosamanna-(kantri)popilgi oma koht, pealegi armastuses kulub pisut naiivsust ja sinisilmset usku igas vanuses marjaks.

Esme Kassak



Suure sõnumiga suurteos

Juba ammu pole ükski plaat «klassikalise», «akadeemilise» või «kunstmuusika» vallast (valige ise neist sõnadest oma lemmik) avaldanud mulle nii tugevat mõju, nagu selle poolaka oma. 1968. aastal sündinud Łukaszewski kasvas üles üdini katoliikliku maa ühes pühamas paigas, Częstochowas, mille Jasna Góra kloostris asuv Musta Madonna ikoon on lakkamatute palverännakute objekt. Selline spirituaalne taust annab erilise sügavuse ja veenvuse ka Łukaszewski loole Jeesuse ristiteekonnast, mille iga peatust markeerivad peopessa naelu löövad orkestri tutti-akordid, valu leevendamas aiva refräänina taasilmuv ustavate usklike kirjeldamatult kaunis «Adoramus te.» Łukaszewski helikeel balansseerib kirbelt kibeda ja magusa vahel ning selline maitsekooslus muudab ta muusika väga mõjuvaks. Eriti ülev on plaadi lõpp – ülestõusmine ja seda kinnitav lõpukoor «Christus vincit». Teose on salvestanud Briti eliit: solistid, koor Polyphony, orkester Britten Sinfonia ja dirigent Stephen Layton. Sestap on paremat ettekannet raske ette kujutada.

Joosep Sang




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles