Rahasüst peatab kiriku hävimise

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallaste vene vanausuliste kiriku juures katavad Balti Vara Fassaadid OÜ alltöövõtjana tegutseva Rehe Ehitus OÜ töömehed seinu uute laiade voodrilaudadega.
Kallaste vene vanausuliste kiriku juures katavad Balti Vara Fassaadid OÜ alltöövõtjana tegutseva Rehe Ehitus OÜ töömehed seinu uute laiade voodrilaudadega. Foto: Margus Ansu

Aastate eest on Kallaste paljud pered linnakese ainsale kirikule, vene vanausuliste pühakojale, kinkinud palju ikoone, kuid viimasel ajal ähvardas neid talletav hoone vägisi laiali minna.


«Nüüd meie kirik õnneks enam laiali ei vaju,» rõõmustas Kallaste vanausuliste kiriku vastas elav Pavel Varunin, kes on mittetulundusühingu Kallaste Vanausuliste Kogudus sekretär.
Sama kinnitas ka Kallaste linnapea Jaak Üprus.

«Seest ja väljast on seinad nüüd kõvasti kokku tõmmatud,» selgitas ta. «Olukord oli siin ikka väga avariiohtlik – kiriku tagumine sein oli nii kummis, et seda ei saanud ka tõmbidega enam päris sirgeks.»

Vana annab eeskuju

Peale vägisi laiali vajuma kippunud palkseinte kindlustamise pandi kirikule uus plekk-katus. 19. sajandi alguses ehitatud kirik ise pole küll muinsuskaitse all, kuid kõik tööd tehakse seal vanast eeskujust lähtudes, näiteks katus valiti vana koltunud foto järgi.

Ka seinte vooderdamiseks vajalikud lauad pole toodud poest, vaid lasti ASis Rait eritellimusel teha. «Varem olid siin laiad lauad, aga neid tänapäeval ju enam ei tehta,» selgitas linnapea.

Välja vahetatakse ka kellatorni aknad ja plekk-katus. «Need on siin vaid hädaabitööd, et hoone ikka koos püsiks,» märkis Üprus. «Loodame, et uksed ja aknad saame välja vahetada järgmisel aastal. Nende ilutöödega pole kiire.»

Kiriku avariiremondi tegemiseks läheb 600 000 krooni. Sellest rahast 500 000 krooni tuleb Peipsiveere programmist ja 100 000 krooni Kallaste linnalt. «Kallaste inimestele on see kirik väga tähtis,» toonitas linnapea.

Kallaste kirikus käib pidevalt jumalateenistustel ligi paarsada inimest. Kuid sealne kogudus on hulga suurem.

«Peaaegu kõik kohalikud ristivad oma lapsed siin,» rääkis Varunin. «Ja suurem osa meie inimesi lahkub siit ilmast selle kiriku kaudu.»

Tagasihoidlik kogudus

Peale avariiremondi on Kallaste kirikus teisigi häid uudiseid. Lõppemas on kiriku ikonostaasi restaureerimine, milleks kulus 100 000 krooni. Ikonostaasi taastamist toetas 85 000 krooniga Peipsiveere programm ja 15 000 krooniga kultuuriministeerium.

Tasapisi soovib kogudus taastada aastatega küünlatahmast kannatada saanud pühapildid. «Seda tööd plaanime teha kas või annetustega,» kinnitas Varunin.

Kallaste vanausuliste kogudus on otsustanud, et ka edaspidi elatakse vanausulistele omaselt tagasihoidlikult. See tähendab, et turistid saavad puukirikut seest uudistada vaid jumalateenistuse ajal.

«Turiste meie ajalugu ja usk ei huvita, nad tahavad vaid kirikus filmida ja fotosid teha,» märkis Varunin.

Pühapäeval, 23. augustil võivad kõik huvilised Kallastel vene vanausuliste kultuurist tasuta osa saada. Sel päeval peetakse seal rahvusvahelist vanausuliste pärimusmuusikafestivali Peipus. 

kas teate

Abi vanausulistele
• Kallastel tehti Peipsi­­veere programmi toetusega korda vanausuliste surnuaed, nüüd käib linnakeses vanausuliste kiriku remont. 
• Peipsiääre vallas ehitati programmi toetusega Kolkjas asuvasse vene vanausuliste muuseumi uus ahi, pliit ja leso. Varnja kirikus restaureeriti toetuse abil aknad, valla rahaga värskendati samas lae- ja seinamaale. Hiljuti algas Suure-Kolkja palvela ristikäigu taastamine.
Allikas: EAS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles