Jalgpall, šokolaad ja sulismaod

Peeter Vihma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsja eesti keeles ilmunud Lynn Fosteri mahukas teos «Muistsete maiade maailm» annab selge ja põhjaliku ülevaate sellest põnevast tsivilisatsioonist. Viiesajal leheküljel käiakse läbi maiade ajalugu Ameerika asustamisest tänapäevani, kirjeldatakse nende jumalaid ja matemaatikat, kokakunsti ja kirjandust.

Lihtsustamata lakooniline

Massachusettsi ülikooli teadusuurija ja kirjanik Foster on erinevaid peatükki kirjutama appi palunud teisi maiade spetsialiste ning seepärast on teos tõesti teaberikas.

Dr Timothy King, kellega siin leheküljel intervjuu ilmub, kinnitas, et selle raamatu läbilugenu on saanud päris põhjalikud teadmised maiadest.

Meeliköitvaid fakte, mis maiadest elava pildi maalivad, leidub igas raamatu osas. Kirjeldatakse maiade bankette (lk 468), kus joodi šokolaadi ja alkoholi.

Viimast manustati raidkirjade järgi ka klistiirimeetodil, mispuhul alkoholi mõju eriti vägev oli. Maiad mängisid ka kautšukpalliga jalgpalli meenutavat mängu, vahel rituaalse mängu ajal olevat maiad kasutanud kinniseotud vangi pallina (lk 278).

Osa ajaloofluidumist

Võib-olla kõige uudsemalt mõjuvad kaks teemat – iidsete maiade kirjandus ja tänapäeva maiade saatus. Maiad panid puukoortest punutud raamatutele pikki eeposi kirja, kuulsaim neist on loomismüüt Popol Vuh (lk 262).

Maiade maailma mõistmise seisukohalt olulisimaks pean peatükke, mis räägivad maiadest pärast hispaanlaste vallutusi ja nende tänasest ajaloost. Need näitavad, et iidsed maiad ei olnud isoleeritud muistis, vaid osa suurest ajaloofluidumist.

Raamat

Lynn V. Foster


Muistsete maiade maailm

tlk Marek Laane

Tänapäev 2006

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles