Indrek Tarand loobub muuseumijuhi kohast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti Sõjamuuseumi-kindral Laidoneri muuseumi direktor Indrek Tarand esitas kaitseministrile avalduse lahkumiseks 1. septembril ametist seoses tööleasumisega Euroopa Parlamendis.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo otsustas rahuldada Tarandi avalduse, teatas kaitseministeerium. Samuti nõustus Tarand kaitseministri ettepanekuga asuda pärast ametist lahkumist Eesti Sõjamuuseumi-kindral Laidoneri muuseumi nõukogu liikmeks.

«Ma narrisin sellega parteilasi,» ütles Indrek Tarand vastuseks küsimusele, mis ta esialgu teatas oma jätkamisest sõjamuuseumi direktorina. «Sest parteilased on seaduses ette näinud, millistel ametkohtadel kõik europarlamendi liige ei või töötada, aga muuseumidirektor ilmselt ei paku parteilist huvi,» selgitas ta viidates, et see amet keelunimekirjas pole.

Nii otsustaski Tarand enda sõnul esialgu öelda, et ta kavatseb jätkata kahes ametis. «Minu poolt oleks ebaviisakas ja lugupidamatu sundida riigikogu võtma vastu seadust, et Indrek Tarand ei tohigi muuseumi direktorina töötada,» muigas ta.

«Aga ma ei ole mõni superman, et jõuaksin pidada riigikogutöö kõrvalt veel kohta riigiettevõtte nõukogus nagu näiteks Taavi Veskimägi,» ütles Tarand.

«Kui rahvas on mul käskinud seal Euroopas käia siis ma käin,» kinnitas ta.

Muuseumile uue direktori leidmiseks kuulutab Kaitseministeerium lähiajal välja avaliku konkursi.

Tarandi sõnul hakkab sõjamuuseumi direktori kohuseid kuni uue inimese leidmiseni täitma kas Leho Lõhmus või Toomas Hiio. Tema hinnangul oleks mõlemal potentsiaali ka muuseumi direktoriks saada.

2001. aastal moodustatud Eesti Sõjamuuseumi - kindral Laidoneri muuseumi ülesandeks on Eesti sõjanduse ajalooga seotud esemete ja materjalide väljaselgitamine, kogumine, säilitamine, uurimine ja üldsusele vahendamine.

Samuti tegeleb muuseum sõjaajaloolise uurimistööga ning rahvusvaheliste sidemete arendamisega teiste riikide sarnaste muuseumite ja institutsioonidega.

Vahetult pärast europarlamendi valimisi teatas Tarand, et kaalub muuseumijuhi töö jätkamist.

Tarand asus Laidoneri muuseumi juhina tööle 2005. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles