Skoone bastionil keeb taas seltsielu

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Publik oli soliidsete killast – umbjoobes tegelasi silma ei hakanud.
Publik oli soliidsete killast – umbjoobes tegelasi silma ei hakanud. Foto: Artur Sadovski

Taasiseseisvumispäeva eelõhtul muundus Tallinna Skoone bastion üle hulga aja meelelahutuspaigaks – teoks sai festival Tsarskaja Ohota Open Air.



Veel kakskümmend aastat tagasi «toretses» keset iidset Skoone bastioni suur, päevinäinud ja Nõukogude armeele kuulunud puust ja pruuniks värvitud Suveteatri hoone, mille ümber keerlesid kitsukesed teed.



Need, ääristatuna lubjaga valgeks võõbatud äärekividest, viisid juba tollal lootusetult ajahambusse jäänud ja võikalt siniseks värvitud karussellide ja muude atraktsioonideni. Kuid looklesid ka suurte värviliste elektripirnidega «kaunistatud» vabaõhutantsuplatsini, kus paraadmundris sõdurid ja madrused Modern Talkingu saatel kohalikke kaunitare lantisid ning ümbruskonna tihedat põõsastikku nendega lähemalt tutvumiseks kasutasid.



Pärast armee lahkumist jäi kõik soiku. Suveteatri, kus, muide, näidati ka filme, müüsid sõjaväelased ebaseaduslikult vene ärimeestele, üheksakümnendate lõpul põles hoone ilmselt süütamise tõttu maha ning terve aastakümne meenutas bastion pigem maastikku õudusfilmist.



Kõik muutus mullu sügisel, mil Skoone bastion külastajatele taas avati, kuid ega peale jalutamise või pingikesel istumise seal muud teha olnud. Seda põnevam oli suure potentsiaaliga meelelahutusplatsi külastada läinud kolmapäeval, mil seal Tsarskaja Ohota nimelist kogupere festivali peeti.



Meeldivalt dekoreeritud laval vahetusid üksteise järel esinejad – alates tantsutüdrukutest ja pisut taidluse maiguga tantsu- ja laulunumbritest Vene tipp­räpparite ansambli Kasta ning intelligentse popbändini Gosti iz Buduštšego. Taamal said lapsed sõita poniga, suuremad aga näiteks vesipiipu tõmmata ning end erinevates osavusmängudes proovile panna.



Kes tasus 750-kroonise VIP-pileti eest, sai laval toimuvat sellega samal tasapinnal asuvast VIP-tsoonist ning istudes jälgida. Ja ei mingit õlle- või siidritoopidega festivaliplatsil lällamist – kergeid alkohoolseid jooke tarbiti vaid selleks ettenähtud aiakeses.



Ja kuigi valdav enamik külastajaid kõneles vene keeles, ei hakanud silma ainsamatki venekeelset silti ning, imede ime, kõik teenindajad valdasid riigikeelt.



Mitte ühtki umbjoobes inimest, mitte ühtki kaklust. Ainsad reegliterikkujad olid vaid ehk mõned poisikeste kambad, kes pika eemalt jälgimise tulemusena avastasid festivalipaiga nõrgemalt turvatud kohad ning vupsasid üksteise järel üle aia.



Õhtu lõpetas vapustav ilutulestik. Liiga ilus, et olla tõsi? Kontrollige järgmisel korral ise. TFP Agentuuri juhatuse liikme Mihhail Leidermani sõnul jäid korraldajad uue paigaga väga rahule, kuid Tsarskaja Ohota jätkab lähitulevikus siiski vaid igakuiste klubiüritustega. Vabaõhufestivali on ehk oodata taas tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles