Setud: tsäimaja peab alles jääma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue keeleseaduse eelnõu järgi peaks sildil seisma Setu Teemaja
Uue keeleseaduse eelnõu järgi peaks sildil seisma Setu Teemaja Foto: Ove Maidla

Setud pole rahul uue keeleseaduse eelnõuga, mille kohaselt peaksid näiteks söögikohtade sildid olema eestikeelsed ning omakeelne nimi võib olla sellele juurde lisatud.

Oma nime peaks ära muutma ka näiteks Seto Tsäimaja, mille juhataja Ester Nahkor ei kujuta ette, et söögikoht tuleks ümber nimetada näiteks Setu Teemajaks, vahendas ERR uudisteportaal ringhäälingu raadiouudiseid.

«Me oleme oma tsäimajale teinud nime ja meid saadab edu ja kuulsus. Kui me peaksime «Teemaja» panema, siis peaksime samahästi kui otsast peale alustama,» ütles Nahkor, lisades, et nimi «tsäimaja» on osa setu kultuurist.

Setumaa valdade liit ja Võru Instituut on teinud keeleseaduse eelnõusse parandusettepanekuid. Instituudi juhataja Külli Eichenbaumi sõnul soovitakse, et seadus reguleeriks piirkondlike keelte kasutamise.

«Kui on öeldud, et ei või enam mingis muus keeles silt olla kui eesti keeles, aga sellele võib lisada mingi tõlke, siis Võrumaal võrukeelsed sildid, mis on praegu ükskeelsed, näiteks turismitalude juures, muutuksid lausa seadusevastasteks,» märkis Eichenbaum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles