Eclectica lisab elevust kultuurisügise algusesse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eclectica 2007. aastal Y-galeriis.
Eclectica 2007. aastal Y-galeriis. Foto: Lauri Kulpsoo

Nõnda nagu eelmise viie aasta septembri alguses, kui tänavad täituvad vanemate ja nooremate õppuritega, toob ka tänavu Tartusse elevust avangardkultuuri festival Eclectica.


Seekord teeb otsa lahti – juba täna õhtul! – näituse «New Age» avamine Y-galeriis ning kontsert ja pidu Genialistide klubis.

Näituse kuraator Sandra Jõgeva on kasutanud ära õhus olevaid apokalüptilisi meeleolusid. «Ja nagu alati segastel aegadel, otsivad inimesed, nende hulgas juba olemuslikult ebakindla ühiskondliku staatusega kunstnikud, tuge müstikast ja alternatiivsetest maailmanägemise viisidest,» märgib ta.

Väljapanek Y-galeriis uurib seda teemat aurafotodega näitusel osalevatest kunstnikest, Teet Raudsepa ja Liisi Eelmaa videodokumentalistika ning Kristin Kalamehe ja Josephine Woodi (Inglismaa) videoinstallatsioonidega.

Jaanid teevad muusikat


Neljandat hooaega alustavas Genklubis laulavad ja mängivad täna põhiliselt Jaanid: ühiskava esitavad Jaan Pehk ja Jaan Sööt ning uue kava on valmis saanud Jaan Pärn ja Pahad Seemned.

Ka järgneval neljal päeval näevad ja kuulevad varasematel Eclectica festivalidel käinud avangardkultuuri ja interdistsiplinaarsuse sõbrad ootuspäraseid etteasteid.
Mõnda neist vaadates võib tavapäraste kontsertide ja näituste külastajaid tabada kummastus.

Näiteks Mihkel Ilus ja Harald Ilus pakuvad pärmivabrikus alates kolmapäeva õhtust vaadata poistenäitust. «Autodest paljaste naisteni. Mitte ekspressiivne, aga jõuline vorm ja värv. Niinimetatud hea maitse vastand,» kirjutab Eclectica veebileht.

Sealsamas vabrikus saab samuti samast õhtust saati vaadata Helen Vinogradovi fotoväljapanekut «Sdelano v Gruzii ehk valik subjektiivseid kogemusi».

Filmid ERMis


Eclectica pakub vaadata ka filme, millest üks on jäädvustatud ununema kippuval VHS-kassetil. See on Jaan-Jürgen Klausi neljatunnine «Boheem-Tartu suurimad kandjad».

Esitlemine on neljapäeval ERMi näitusemajas, kus seejärel algab «Marko Kompuse värske luulepätsi «Kapiuks jaan oksa» esitlus-degusteerimine», nagu on kavas kirjas.

Tänavuse Eclectica muusika ja video esitajaid on kodumaiste kõrval ka Islandilt, Inglismaalt ja Saksamaalt.

Viiel päeval
• Täna kl 18 Y-galeriis näitus; kl 21 Genklubis kontsert ja pidu.
• Homme kl 19 pärmivabrikus näitused; kl 22 Genklubis Tartu elektro.
• Neljapäeval kl 22 Genklubis saundipidu.
• Reedel ERMis kl 16–19 VHS-kogumik ja kl 19 luulekogu ning kl 20 dokfilm; kl 21 Genklubis muusika; kl 21.30 pärmivabrikus performance; kl 22 pärmivabrikus muusika ja video.
• Laupäeval kl 12 pitsihoovis (Rüütli 4) muusika ja mood; kl 16 Y-galeriis vestlusring kunstinäitustest ning kl 18 kunsti- ja kriitikatrükiste esitlus; kl 22 pärmivabrikus muusika ja video.
Allikas: www.eclectica.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles