Helsingist on mõndagi õppida

Krista Kaer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Kaer
Krista Kaer Foto: Postimees.ee

Helsingis 26.–29. oktoobrini toimunud raamatulaat oli mõeldud eelkõige kodupublikule. Kuid tänu Briti Nõukogule oli laadal ka üsna suur Briti esindus.

Kohal oli üle kahekümne Briti kirjaniku, esindatud olid nii luuletajad, romaanikirjanikud kui ka lastekirjanikud. Kuulda võis arutelusid uuema briti kirjanduse teemal, kultuurivähemustest, lastekirjandusest, rahvuskirjandustest, kirjandusauhindadest, autobiograafiatest, detektiivkirjandusest ja luulest.

Oma teostest rääkis ka sellised kirjanikud nagu Kate Mosse, Sarah Waters, Marina Lewycka, Hari Kunzru ja Lionel Shriver. Kate Mosse, kelle «Labürint» ilmus hiljuti ka eesti keeles, üritas alustada tõsiste kirjanduslike romaanidega, kuid seoses maja ostmisega Prantsusmaal Carcassonne’is avastas ta endas hoopis suurepärase ajaviitekirjaniku ning asus uurima sealset ajalugu.

Briti kirjandus tundub olevat igati tervise juures ja arenev, ka sellele teemale oli pühendatud üks vestlusring. Suurbritannias ilmub 120 000 raamatut aastas, 600 neist on romaanid. Kirjastused, raamatukauplused, aga ka BBC, Briti Nõukogu ning mitmed teised haridus- ja kultuuriorganisatsioonid on algatanud arvukalt programme lugemise ja inimeste väljendusoskuse edendamiseks.

Luule noorte hulka viimiseks toetatakse näiteks uut nähtust, mille nimi on performance poetry ehk siis luuleetendused, kus sõnaga on ühendatud muusika, komöödia ja visuaalne kunst. Esinetakse sageli ka näiteks sellistes paikades nagu ööklubid või Londoni bussid. Selle nähtuse eredamaid esindajaid Joolz Denby, kes on luuletaja, fotograaf ja kunstnik, viibis ka Helsingi raamatulaadal.

Kuulates kõike seda ja vaadates ka ringi Helsingi raamatukauplustes, tuleb siiski tõdeda, et meil on veel väga pikk tee käia. Juba varasematel laiemale publikule mõeldud raamatulaatadel, nagu näiteks Göteborgis või Edinburghis, hämmastas see, kui palju oli nii kodumaistel kui ka mujalt pärit esinejatel kuulajaid.

Kirjanduse vastu on tohutu huvi – paraku pigem mujal ja mitte Eestis. Kui siia õnnestubki kutsuda tuntud kirjanikke, tuleb inimesi peaaegu põlvili paluda, et nad kohale ilmuda suvatseksid.

Mais jõuab Balti raamatulaat taas Eestisse. See võiks olla just säärane sündmus, mis tooks kokku lugeda armastavad inimesed ja annaks neile võimaluse kuulata, mida arvavad nii eesti enda kirjanikud kui ka autorid, kelle raamatuid on eesti keelde tõlgitud. Soomlastelt on nii korraldusliku külje pealt kui ka kirjanduse vastu huvi äratamise osas paljugi õppida.

Raamatumess

• Toimus Helsingis 26.–29. oktoobrini.

• Kohal oli üle 20 Briti kirjaniku, teiste hulgas Kate Mosse, Sarah Waters, Marina Lewycka, Hari Kunzru ja Lionel Shriver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles