Kammerorkester soovib filharmoonia alt vabaneda

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kammerorkester.
Tallinna Kammerorkester. Foto: Peeter Sirge / Postimees

Tallinna Kammerorkestri (TKO) liikmetel on juhtkonnaga tekkinud niivõrd suured pinged, et nad soovivad orkestri tuua Tallinna Filharmoonia (TF) alt otse Tallinna linna alluvusse. Linn seda mõistlikuks ei pea.



«Tallinna Kammerorkester on väga väike orkester, nagu Eesti Vabariik võrreldes teiste riikidega. Tallinna Filharmoonia on okupeerinud meie väikese riigi. Need, kes ei ole nõus alluma, saadetakse külmale maale,» maalib toimuvast dramaatilise pildi TKO endine kontsertmeister Harry Traksmann.



Orkestris on juba mõnda aega kõik «endised», sest orkestrantide lepingud lõppesid juulis ja juhtkond neid ei pikendanud. «Kõik TKO inimestega toimuv meenutab hoopis teist riiki, aega ja korda. Ainuke vahe on, et mahalaskmisi pole veel toimunud...» jätkab Traksmann.



Kuidas asi käärima läks? TKO liikmed soovisid endale valida kunstilist juhti, nagu seda teevad orkestrid mujal maailmas, kuid ei saanud. Kuigi seda on pikalt lubatud, pole orkestril kunstilist juhti juba kuus aastat.



«TFi direktor Jüri Leiten on delegeerinud kunstiliste küsimuste lahendamise ebapädevatele produtsentidele,» lausus Traksmann. «Me valisime kunstiliseks juhiks Tõnu Kaljuste, aga see ei läinud juhtkonna tulevikuplaanidega kokku.»



Traksmanni sõnul on juhtkonna soosikuks Andres Mustonen, keda aga orkester oma juhina näha ei tahtvat. Leiteni väitel on TKO erinevatel aegadel soovinud erinevad dirigente ja tunnistas, et üheks kunstilise juhi kandidaadiks on tõesti Mustonen. Enne oktoobrit aga valikut ei tehta.



«Põhimäärus ütleb, et kunstilise juhi võtab tööle direktor, kuid enne peab selle kooskõlastama kultuuriväärtuste ameti ja loomenõukoguga,» rääkis Leiten. «Üheksaliikmelises loomenõukogus on orkester esindatud kahe liikmega.»



Leiten tunnistas, et suhted TFi administratsiooni ja orkestrantide vahel ei ole just meeldivad. «Minu hinnangul on orkester teinud väga palju rumalaid otsuseid,» lisas ta. «Praegune olukord tekkis ainuüksi sellest, et orkester polnud nõus atesteerimisrepertuaari raskusastmega ja keeldus atesteerimisele tulema.»



Atesteerimine pidi aset leidma aasta alguses. Traksmanni sõnul koosneb TKO võimekatest muusikutest, kellest enamik on seisnud ka solistina orkestri ees. Seega polnud probleemiks kava raskusaste, vaid tingimused.



«Me pidime mängima žürii ees, kuhu kuulus orkestrisisesel hääletusel mahahääletatud Mustonen ja kus ülejäänud liikmed olid TFi jaoks sobilikud,» lausus ta. «Me olime juba siis täpselt samas seisus kui täna.»



Kui juulis lõppesid orkestrantide töölepingud, siis otsustati uus atesteerimine asendada konkursiga, millele sai eilseni avaldusi esitada. «Vaatamata kõikidele emotsioonidele on 14 kohale laekunud 24 avaldust ja seal on ka vist kõik senise orkestri liikmed,» lausus Leiten.



TKO endised liikmed soovivad siiski orkestri otse linna alluvusse saada, et ise oma asju otsustada. «See on meie vabadusvõitlus,» lausus Traksmann, kes tõi näiteks Eesti Kontserdi alt eraldunud ERSO ja samuti omaette tegutseva Eesti Filharmoonia Kammerkoori. «Nende asjad lähevad ülesmäge.»



Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen ei pea seda organisatsiooniliselt ega majanduslikult mõistlikuks. «TF loodigi eesmärgiga arendada orkestrit,» lausus ta.


Kultuuriminister Laine Jänes avaldas tekkinud pingete pärast eile muret, öeldes, et konflikti lahenduse võtmeks on kokkulepped osapoolte vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles