Aare Pilv: Teater, kus kõik on võimalik

Aare Pilv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teater NO99 on teater, millel on oma kindel kunstiline ideoloogia; ja see on teater, mille puhul sõna «ideoloogia» ei mõju halvamaigulisena, sest see ei väljendu mingi poliitilise hoiakuna, vaid kunstiliste võtete kogumina, millel on kindel kunstieetiline tähendus.

Selle teatri tegijad teavad, mida nad tahavad, ja on valmis selle nimel väga paljuks. See «väga palju» tähendab siinkohal seda, et nad on valmis tegutsema pidevalt ebaõnnestumise serval (ja kohati on ka üle selle serva kukkumas).

Sest alles julguse kaudu ebaõnnestuda võib saavutada tegeliku õnnestumise. See on teater, kus «kõik on võimalik» selles mõttes, et «kõige» hulka kuulub ka luhtumine; NO99 ideoloogia pole teha head teatrit, vaid teha teatrit, mis kõnetab isegi luhtudes.

Minule ongi kõige müstilisem olnud see, et kui ka mõni lavastus tundub mulle vähem õnnestununa, kõnetab ta mind ka selle kaudu. NO99 tegevus on üks viis näidata, et kunst – see pole meelelahutus tööinimesele ja kapitalistile (nagu praegune ühiskond seda sageli kipub mõistma).

Kunst on inimese kõnetamine inimesena. Ma väga loodan, et NO99-l jätkub selleks jõudu ja võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles