Teenekas klaverimeister pühendub kontrabassile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hindrek Kukk kinnitab, et klaveri meisterdamine on peen töö.
Hindrek Kukk kinnitab, et klaveri meisterdamine on peen töö. Foto: Toomas Huik

Juba Estonia klaverivabriku rajanud Ernst Hiisi ajal Tallinnas pille meisterdama asunud Hindrek Kukk on vastu pidanud 55 aastat. Eelmisel nädalal läks vanameister, kelle käe alt on läbi käinud ligi pooled Estonia klaverid, auga väljateenitud pensionile, kirjutab Madis Filippov ajalehes Postimees.

Kui möödunud nädalal Estonia klaverivabriku töötajad ritta pandi, otsustati, et aastaid tagasi Kukele antud kõige vanema töötaja rändvimpel jääb talle päriseks, sest 55-aastast tööstaaži vaevalt keegi ületab.

«Eks ta on paratamatu elunähtus. Hommikul peab tööle minema, õhtul sealt tulema ja seejuures tuleb tööd ka teha,» võttis vaoshoitud olekuga 71-aastane klaverimeister pika ametisoleku kokku.

Ameerikas väljaantava autoriteetse klaverite pingereastaja Larry Fine'i Piano Bookis teise kategooriasse ehk kõrgetasemeliste klaverite sekka paigutatud pillide «südameid» valmistanud mees alustas kõige madalamalt astmelt.

31. augustil 1954. aastal astus Kukk vaid kuueteistkümnesena üle vabriku ukseläve. Talle pakuti abitöölise kohta, mille ta rõõmuga vastu võttis, kuna tööd leida polnud lihtne.

1965. aastal usaldati Kukk klaveri kõige tähtsama osa kallale - ta hakkas ehitama kõlalaudu, mis on pilli süda ja määrav element kõla saavutamisel.

Aastakümnete jooksul on mees hulganisti nooremaid välja koolitanud, kuid vähesed jäävad.
Näiteks roopide lõikamisel kurdavad ka noored mehed, et käed ja õlad jäävad haigeks.

Pensionile minekuga tekkinud vaba aega kavatseb Kukk sisustada pillimänguga. Tema pill on kontrabass, millega ta saadab rahvatantsu juba üle paarikümne aasta. «Ah, näpin niisama,» ütleb Kukk, kuigi tunneb kontrabassi läbi ja lõhki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles