Ennenägematu metallist urn üllatas Raadil rehitsejat

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Endel Taniloo uuris Vana-Jaani kalmistult leitud metallurni ja oletas, et see on seest tühi.
Skulptor Endel Taniloo uuris Vana-Jaani kalmistult leitud metallurni ja oletas, et see on seest tühi. Foto: Margus Ansu

Alguses jäi Raadi kalmistu vanimas osas rehitsejatele silma mustrikatke. Lähemal uurimisel aga selgus, et maapinnast pole paljastunud mitte vana eseme kild, vaid päris suur ja hästi säilinud metallurn.


Leid tuli päevavalgele Raadi kalmistu Vana-Jaani osast. Linnaasutuse Kalmistu juhataja Aime Pärna polnud sellist asja varem näinud ega osanud ka arvata, kuidas see külili asendis maapõue sai. Oli see kunagi lihtsalt ümber kukkunud või sõja ajal pommiga lastud?



«Aga oli niimoodi maa sees, et isegi ülikooli aastapäevaks kalmistu koristamisel välja ei tulnud,» ütles Pärna.



Tartu kultuuriväärtuste teenistuse juhataja Romeo Mets­­allik tõdes, et urn on kaheldamatult dekoratiivne ja haruldane. Midagi sellist ei ole ühelgi Tartu kalmistul varem leitud ja ka mujalt ei tea Metsallik sarnast.



Ta oletas, et leid on pärit 19. sajandist, kui Vana-Jaanis oli hulk väikesi kabeleid ja muid hauaehitisi, mis tänapäevaks on kõik hävinud. Arvatavasti kuulus urn neist mõne juurde.



Pärna märkis, et küllap oli jalaga urnil ka alusosa, millel oli kiri, kelle hauaga tegu, aga see alusosa on läinud kaduvikku. Õieti pole leiukoha lähedal ühtegi tekstiga hauatähist. Nii et teadmata on, kelle haualt urn pärit on.



Tegelikult on teadmata ka urni otstarve. Võibolla tõesti lihtsalt seest tühi kaunistus, aga mine tea. Romeo Metsallik ütles, et veel ei saa midagi välistada.



Praegu pole ka andmeid, kus see ese valmistatud on. Võibolla sealsama lähedal asunud Lellepi töökojas, kus valmistati kalmistutele metallist riste ja piirdeaedu.



Üle kahesaja aasta kasutusel olnud Vana-Jaani kalmistu on juba väikestviisi arheoloogiaobjektiks muutunud, muheles Metsallik, kui Pärna näitas ka kaunistustega savitükke, mis võisid olla hauaplatside piiritähised, aga ka hauaehitiste osad. Neid on maa välja andnud päris mitmeid.



Metsallik ütles, et pärast restaureerimist saab metallist urn üles Vana-Jaani kalmistule, kohta, kust see leiti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles