Lahkus ajaloolane ja teoloog Pille Valk

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast rasket haigust suri juhtivaid religiooniõpetuse eestvedajaid Tartu Ülikooli regiliooni pedagoogika dotsent Pille Valk.
Pärast rasket haigust suri juhtivaid religiooniõpetuse eestvedajaid Tartu Ülikooli regiliooni pedagoogika dotsent Pille Valk. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Pärast pikka ja rasket haigust suri Eesti juhtivaid eksperte religioosse kunsti ja religioonihariduse vallas Tartu Ülikooli dotsent Pille Valk.


Kolleeg Tartu Ülikooli usuteaduskonnast professor Tõnu Lehtsaar märkis, et Pille Valk oli tema esimene doktorant, kes doktorikraadi kaitses. Juhendatava kohta oli Lehtsaarel tema meenutuseks vaid kiidusõnu öelda.

«Öeldakse, et asendamatuid inimesi pole olemas, kuid Pille valgu kaotuse puhul kogeme, kui vale on see väide,» märkis Lehtsaar. Valk oli usuteaduskonnas täiskohaga dotsent ning lõi kaasa väga paljudes uurimisprojektides. Väga hea spetsialist, kelle lahkumine jätab endast järele suure augu, iseloomustas kolleeg.

Pille Valgu abikaasa Heiki Valgu vend Raivo Valk märkis, et Pille Valk oli südamlik ja rõõmsameelne inimene ning armastatud õppejõud. «Samuti oli ta väga töökas, kuid ei unustanud kunagi teisi inimesi enda ümber, tähelepanu jagus kõigi jaoks,» lisas Valk.

Pille Valk (21. detsember 1959 – 12. september 2009) oli eesti ajaloolane ja teoloog. Tartumaal Nõos keskkooli lõpetamise järel asus Valk Tartu Riikliku Ülikooli ajaloo osakonda, mille lõpetas 1983. aastal cum laude ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetajana. 1990. aastal läbis ta teoloogia kursused Helsingi Ülikoolis.

1995. aastal kaitses ta Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonnas magistrikraadi ning aastal 2002 usuteaduskonna juures doktorikraadi.

Pedagoogitööd alustas Valk aastal 1983 Kehra Keskkooli ajaloo ja kultuuriloo õpetajana, siirdudes sealt 1990. aastal tööle Tartu Ülikooli. Oli aastatel 1990–1995 filosoofiateaduskonna ajaloo osakonna lektor ning õpetas alates 1993. aastast Tartu Ülikooli usuteaduskonnas. Alates 2003. aastast oli ta praktilise usuteaduse õppetooli dotsent.

Alates 2005. aastast töötas Valk ka Helsingi Ülikoolis käitumisteaduskonna õpetajakoolituse osakonna dotsendina. Samuti luges ta kirikuajaloo loenguid Eesti Metodisti Kiriku Teoloogilises Seminaris.

Valk oli Eesti juhtivaid eksperte religioosse kunsti ja religioonihariduse, eelkõige koolide usu- ja usundiõpetuse alal. Alates 2001. aastast oli ta üleriigilise religiooniõpetuse ainenõukogu esimees.

Muuhulgas lõi ta kaasa ka 2008. aastal loodud Kultuuriteooria tippkeskuse (Centre of Excellence in Cultural Theory, CECT) töös.

Pille Valgu ärasaatmine leiab aset 17. septembril Tartus Jaani kirikus. Perekond on palunud lillede ja pärgade toomise asemel toetada hoopis Tartu Kristlikku Noortekodu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles