Meie mees Jaapanis: Pastacas, saatjaks Võrumaa laulik

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pastacas ja Mari Kalkun alustavad pühapäeval Jaapani-tuuri, mille käigus valmib ka tuurialbum.
Pastacas ja Mari Kalkun alustavad pühapäeval Jaapani-tuuri, mille käigus valmib ka tuurialbum. Foto: Kohvirecords

Eesti ansambel Pastacas, mis koosneb Soomes elavast ja Viljandist pärit muusikust ja kunstnikust Ramo Tederist, sõitis tuurile Jaapanisse, kus Pastaca albumid on ühe Eesti artisti kohta erakordselt edukalt müügiks läinud.




Tuuril teeb kaasa võrratu Võrumaa laulik Mari Kalkun, koos antakse Jaapanis kolm kontserti ja salvestatakse ühtlasi varem avaldamata paladest tuuriplaat «Jaabbann». Kontserdid on Kyotos, Naras ja Tokyos, plaadi annab välja Afterhours Records.

Pastacalt on seni ilmunud neli albumit Kohvirecordsi alt, üks neist kahasse Barbariziga, ning üks vinüül-EP Kin Recordingsilt. Pastaca debüütalbum «Kõrvaklapid» aastast 2001 sai kriitikutelt kiita ning segas džässi, elektroonikat, friikfolki ja mingit Eestile ainuomast retromultikate saundi.

Pastacas kuulab palju džässi ja sellist warpi-värki nagu Aphex Twin, Plaid, ja muidugi sada muud asja ja eks see ole tema muusikas tunda, aga ta on seejuures suhteliselt unikaalne artist, tänu oma sürrealismilembusele ja vabavoolutaktikale. Oma tutvustuseks on ta myspace-kontosse kirjutanud «koore meeskoori rahvusraamatukoguarmeeoli meegatee». Nõndaviisi.

2003 ilmus koostöös Barbariziga «Dehemardik Datis». 2005 tuli Pastacalt teine sooloalbum «Tsaca Tsap». Pastacat märgati ka mujal, tänu internetile. Siin-seal müüb ka. «Tsaca Tsapi» on Jaapanis müüdud üle 600 eksemplari, Pastaca uusimat plaati «Snatsit Some Si Si» samuti juba üle 500. Indipopiskenes on need suured arvud, eriti arvestades, et Eesti meinstriimartistid pole ilmselt Jaapanis midagi müünud.
Kohvirecordsi boss Hannes Praks kommenteerib: «Huvitav fakt on veel see, et Pastaca plaadid on müügis Tokyo suurimas plaadipoes Tower Records, kus viimatise albumi «Snatsit Some Si Si» puhul tehti Pastacale isegi oma stend, noh, umbes nagu meil on Hannahil.»


Tõendid on omast käest võtta. Kolleeg Tiit Tuumalu käis mõne aasta eest Jaapanis, külastas ka sedasama Tower Recordsit, ja seal mängis parasjagu üle terve korruse Pastaca lugu «Bellamor», albumit, millelt see pärit, «Tsaca Tsap», eksponeeriti aga avariiulis kohaliku (avangard)staari Ryuichi Sakamoto kõrval. Vaata ja imesta!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles