Eestis esineb USA viiuldaja Sarah Chang

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval, 29. aprillil annab Pärnu kontserdimajas ainsa kontserdi Eestis maailmakuulus viiuldaja Sarah Chang, keda tema õpetaja Yehudi Menuhin on pidanud täiuslikuks viiuldajaks.

26-aastast Changi tuntakse kui emotsionaalset viiuldajat, kelle ükski kontsert ei sarnane eelnevaga, ja spontaansusel on alati tähtis roll. Kunagisest lapstähest, kes omandas romantilise muusika olulisemad viiulikontserdid juba varases lapsepõlves, on saanud väärika olekuga ja uutele muusikalistele impulssidele avatud muusik.

Changi salvestused ilmuvad EMI plaadimärgi all. Selle kohta lausus viiuldaja, et peab koostööd plaadifirmaga vastastikku rikastavaks. EMI on olnud tema partner terve muusikutee jooksul ja annab talle ka piisavalt vabadust tulla välja nii orkestriteoste, kammermuusika kui ka säravate lühilugude kogumikega.

Eestis toob Chang ettekandele Šostakovitši «Esimese viiulikontserdi», mis ilmunud ka tema viimasel albumil koostöös dirigent Simon Rattle’iga. Šostakovitši teose repertuaari võtmine on omamoodi pöördepunkt Changi karjääris, sest tegemist on esimese kontserdiga, mida ta pole omandanud mitte lapsepõlves Juillardi klassiseinte vahel, vaid küpse muusikuna.

Viiuldaja saabumist Eesti väikelinna Pärnusse võib põhjendada meie Järvide dirigentideperekonna oskusega tutvustada väikeriigi muusikaelu. Chang on teinud koostööd Neeme Järviga, samuti korduvalt Paavo Järviga.

«Viis, kuidas Järvid rääkisid Pärnu elamuslikult ilusast linnast ja eesti heliloojate teostest, tekitas ka minus huvi mängida Pärnu kontserdimaja suhteliselt uues saalis,» lausus Chang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles