1 küsimus

Mart Sander
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Sander
Mart Sander Foto: Mihkel Maripuu

Peagi jõuab siinsesse DVD-levisse teie kontsertfilm «Muusika pommide all». See kujutab üht viimastest sõjaaegsetest peoõhtutest 1945. aasta Berliinis, keldrilokaalis, kuhu sõjast väsinud inimesed on kogunenud, et unustada end romantilisse muusikasse, esilinastus oli 9. mail. Üsna intrigeeriv kombinatsioon, eriti praeguses kontekstis. Kust selline huvi?

Igasugune hävingu ja huku teema tekitab inimestes alati morbiidset huvi. Sõja lõpuga hävines üks maailm; ideoloogia ja riik, mis pürgis otseselt Saksa-Rooma keisririigi õigusjärglaseks.


Et selline müstilis-mütoloogiline ideoloogia veel 20. sajandi keskpaigas suutis valitseda, on juba iseenesest erakordne. Selle maailma täielik häving tules ja veres on eriti paeluv sellepärast, et kogu oma jubeduse ja ilu juures teenis ta selle ka ära.


Muide, kadunud on ka «vana hea Inglismaa» – seda saab näha DVD-le lisatud ingliskeelses kontserdis. Kolmas kontsert on eestikeelne ja see on kompott erinevatest muusikastiilidest, mida Bel-Etage Swing­orkester esitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles