Väljavaated või hoopis sissevaated

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed võiksid lapselikult rõõmustada, kui nad Mall Nukke piltidel miskit ära tunnevad – «Maailmad – ILU II».
Inimesed võiksid lapselikult rõõmustada, kui nad Mall Nukke piltidel miskit ära tunnevad – «Maailmad – ILU II». Foto: Liis Treimann

Teisipäeval avas Mall Nukke suurepärase väljavaatega galeriis ArtDepoo personaalnäituse. Kõigi asjadega, kus Mallu käsi mängus, kipub nii olema, et miski pole päris see, millena ta esmapilgul paistab. Nii ka seekord.

Mall serveerib inimestele väljavaadete sildi all tegelikult hoopis sissevaateid erinevatesse õõvastavatesse sisekosmostesse. Näib, et ta on kuskil ateljeesügavuses suutnud leiutada sihukese ohtliku masina, millega ideaalse inimese ideaalselt ümmargusse hinge saab vaadata.

Ideaalses inimeses on kõik kerakujuline, kui te seda enne ei teadnud, siis nüüd saate teada.

See on umbes nagu ultraheliaparaat, mis keskendub inimeste hingedele, mitte nende füüsilistele organitele.

Kirurgist küünilisem

See pole mõtete lugemise masin, see on midagi hoopis hullemat. Selle masina abil peaks saama ka tulevasi mõtteid diagnoosida, samamoodi nagu arstid avastavad aparaadi all soodumusi üheks või teiseks tõveks.

Pole vist kedagi, kes poleks kuulnud legende küünilistest kirurgidest. Kirurgidest küünilisem saab olla vaid kunstnik, kellel seesugune ohtlik sissevaatemasin toanurgas on. Masin, mille objektiivi all on selgelt näha, et näiteks selle väheütleva välimusega, tumesinises fliisis mehe, kes kassasabas sinu ees seisis ja kohukesi ostis, keskpunktiks on tegelikult lihtsalt tiss.

Kõik muu selles mehikeses keerleb ümber selle sama suure tissi. Sihukese hooga keerleb, et muutub kerakujuliseks.

Kui sellelt mehikeselt tema sisemine tiss ära võtta, laguneks ta tõenäoliselt keset tänavat laiali ja keegi ei oskaks pärast öelda, mis temaga täpselt juhtus.

Väljavaadeteks nimetatud sissevaated võivad esmapilgul lihtsalt ilusate värviliste piltidena näida. Kunsti poolt rikkumata süütud inimeseloomad võiksidki neid vaadata kui lihtsalt ilusaid värvilisi pilte, mitte kui karme ja potentsiaalselt väga ohtlikke dokumente, ning lapsikult rõõmustada, kui nad pildilt miskit ära tunnevad.

«Nää, raha! Kohe hästi palju raha, kui mul nii palju raha oleks.... ostaks kohe maja. Ja uued hambad paneks suhu. Ja reisima läheks, sinna vaaraode maale näiteks. Ja uue naise võtaks, sihukese ilusa, nagu kaubakataloogis...Võidaks loteriiga. Või kui ei võida, müüks kopsu ja maksa maha ja ostaks ikkagi maja...või südame. Ei tea, seda vist ikka ei annaks.»

Kõik keskmise inimese helesinised unistused on purkidesse püütud ja ära kaanetatud. Nii et ka naiiviku vaatepunktist võiks see näitus vägagi nauditav olla.

Naiivikute jaoks pole Mall muidugi iial kunsti teinud. Imalalt ilutsev lille- või tissipilt oleks see viimane asi, mida tema käest oodata tasub.

Väärikad libaloomad

Mallu pildid on nagu arvutimäng, milles on igasuguseid eri tasandeid ja ühte konkreetset mängujuhist ka ei ole. Igaüks vaadaku ise.

Lisaks suurtele väljavaadetele on Mallul väiksed väärikad libaloomad ka. Sellised, mille omamine tõstab kohe kindlasti omaniku väärikust ja rõhutab tema intelligentsust iga külla sattuja silmis.

Inimene, kelle kirjutuslaua kohal on mitte ainult kuldraamis, vaid lausa kuldalusel õlavarreluu, ladinakeelse pealkirjaga ja puha, peab ju olema pagana rikas, tark ja väärikas ilmakodanik.

Võtke kulda

Kuldalusel luid ja muid

varuosi on nii inimestele kui muudele loomadele kuuluvaid. Kõige lahedam on see, et osa neist on väljamõeldud, osa on päris.

Leidsin ka endale Mallu kuldkandikult uue lemmiklooma, kümne jalaga. See loom olevat päris, vähemalt nii ta mulle väitis. Arstitudengite jaoks oleks selles loomaaias orienteerumine ilmselt päris hea kiiksuga eksamiküsimus.

Kullaga pole ka seekord koonerdatud ja kuld, mida kunstnik Mall Nukke kasutab, on alati päris.

Raha ei ole päris... seega raha ei tasu sealt näituselt pätsama minna, pigem siis juba kulda.

Ja siis veel see, et asjale lisab ulmelisust Ardo Ran Varrese originaalmuusika ja 22. mail toimub samas üritus nimega Artist Talk ehk maakeeli kohtumisvõimalus kunstnikuga, siis on igaühel võimalus esitada Mallule tarku ja lolle küsimusi, millele viimane on kohustatud vastama.

Kunstinäitus

Mall Nukke «Väljavaated»

Galeriis ArtDepoo

Avatud kuni 9. juunini

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles